Poljska ojačava granicu s Bjelorusijom nakon što je jedan migrant nožem ubo vojnika
(Izvor: EPA-EFE/Piotr Nowak)

Poljska ojačava granicu s Bjelorusijom nakon što je jedan migrant nožem ubo vojnika

Poljski premijer Donald Tusk saopštio je danas da će njegova zemlja dodatno utvrditi svoju istočnu granicu sa susjednom Bjelorusijom nakon što je jedan migrant teško ranio nožem poljskog vojnika.

Tusk je rekao da će se duž granice uspostaviti tampon-zona širine oko 200 metara i da će izgraditi metalnu ogradu dužine 190 kilometara kako bi se spriječio upad migranata koji ulaze iz Bjelorusije i za koji Poljska tvrdi da je namjerno organizovano od strane Rusije i Bjelorusije.

Tusk je rekao da će vlada donijeti odluku o tampon zoni sljedeće nedjelje i da će poslati dodatne policijske snage u to područje.

On je zajedno sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova posjetio pograničnu policiju koja čuva istočnu granicu zemlje nakon napada nožem na vojnika u utorak u pograničnom selu.

Zvaničnici su rekli da je vojnik u bolnici u teškom stanju.

Zvaničnici su rekli da je migrant kroz rešetke pet metara visokog metalnog zida, koji razdvaja Poljsku i Bjelorusiju, ubo vojnika nožem u grudi. Poljske snage bezbjednosti nisu uspjele da uhapse napadača jer se nalazio na bjeloruskoj strani barijere.

Vlada kaže da raste pritisak nelegalne migracije, koju pokreću Rusija i Bjelorusija da bi destabilizovali Evropu dok Moskva vodi rat protiv Ukrajine. Poljske vlasti kažu da grupe migranata sada uglavnom uključuju mlade muškarce. Do sada je ove godine registrovano više od 13.000 pokušaja ilegalnog prelaska, što je porast u odnosu na isti period prošle godine.

federalna.ba/Beta-AP

Poljska