Poljska odbija da prihvati zakon EU o preraspodjeli migranata
(Izvor: EPA-EFE/ADAM WARZAWA)

Poljska odbija da prihvati zakon EU o preraspodjeli migranata

Poljska odbija da prihvati nova pravila Evropske unije (EU) koja dozvoljavaju premještanje migranata unutar bloka, rekao je premijer Donald Tusk.

"Naći ćemo načine da čak i ako pakt o migraciji stupi na snagu u manje-više nepromijenjenom obliku, zaštitimo Poljsku od ovog mehanizma preseljenja", rekao je Tusk novinarima u Varšavi.

Istakao je da je Poljska već primila oko milion ukrajinskih izbjeglica.

Tusk, čija je vladajuća koalicija pretrpjela neuspjeh na nedjeljnim lokalnim izborima i suočava se s unutrašnjim tenzijama, zadržava tvrdolinijašku poziciju Poljske koju su njegovi prethodnici zauzeli po pitanju migracija.

Evropski parlament je ranije u srijedu usvojio velike izmjene zakona EU o migracijama nakon osam godina zastoja. Novi zakon je dizajniran da pooštri upravljanje granicama i procese azila.

Reforma zahtijeva od zemalja EU da primaju tražioce azila iz država na prvoj liniji, kao što su Italija i Grčka, ili da obezbijede novac ili druge resurse ovim državama pod pritiskom.

Prema važećim pravilima EU, zemlje dolaska snose odgovornost za smještaj i provjeru tražilaca azila, kao i za vraćanje onih koji se smatraju neprihvatljivim. Nova pravila će stupiti na snagu 2026. godine, nakon što Evropska komisija utvrdi kako će se primjenjivati.

Poljska desničarska stranka Pravo i pravda (PiS), koja je izgubila izbore prošle jeseni, kritična je prema reformama. Francuske i španske krajnje desničarske stranke Rassemblement National i Vox, kao i PiS i stranka Fidesz Viktora Orbana u Mađarskoj, glasale su protiv dijelova pakta o azilu i migracijama, rekavši da je to "licenca za krijumčare ljudi i prepreka za suverenitet država članica".

Pristalice zakona kažu da će ubrzati procedure azila na granici EU, nametnuti nove sisteme skrininga i vratiti ljude koji ne ispunjavaju uslove za međunarodnu zaštitu u svoje matične zemlje.

"To je balans između solidarnosti i odgovornosti. Ovo je evropski put," rekla je Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta u srijedu.

"Pakt o migraciji" će sada biti proslijeđen državama članicama u vijeću, koje bi trebalo da glasaju 29. aprila o tom pitanju.

federalna.ba/AA

Poljska migranti EU