Poljska konsultuje strane laboratorije u vezi s izumiranjem ribe u rijeci Odri
(Izvor: EPA-EFE/Marcin Bielecki)

Poljska konsultuje strane laboratorije u vezi s izumiranjem ribe u rijeci Odri

Poljska se okreće laboratorijama u inostranstvu u pokušaju da riješi misteriju masovnog pomora ribe u rijeci Odri, saopštile su danas vlasti i obećale da će pooštriti zakone protiv zagađivača životne sredine.

Stručnjaci u Poljskoj i Njemačkoj, koje dijele donji tok rijeke, opisuju pomor ribe koji je prvi put primijećen prošlog mjeseca, kao najgoru prirodnu katastrofu dvije države u posljednjih mnogo godina.

Poljska ministarka klime i životne sredine Ana Moskva napisala je danas na svom Twitter nalogu da će uzorke za analizu poslati u laboratorije u Češkoj, gdje Odra izvire, kao i u Holandiju i Veliku Britaniju.

Njemačka je juče optužila poljsku vladu da suviše sporo reaguje na problem, pa su zvaničnici danas obećali da će ući u trag odgovornima i razgovarati o značajnom povećanju kazni za zagađivače.

Šef kabineta poljskog premijera Mihal Dvorčik izjavio je danas da je odlučan da učini sve da "svaka osoba i svaka ustanova odgovorna za incident snosi posljedice".

Uginulu ribu u Odri prvi su primijetili ribari u jugozapadnoj Poljskoj krajem jula. Poljski vatrogasci kažu da su do sada uklonili oko 100 tona uginule ribe, dok su njemačke vlasti postavile barijere na rijeci kako bi spriječile širenje pomora.

federalna.ba/Beta-AP

Poljska Njemačka pomor ribe