Poljoprivrednici Srednje i I. Evrope danas blokiraju granice i velike gradove
(Izvor: EPA-EFE/MAREK ZAKRZEWSKI POLAND OUT)

Poljoprivrednici Srednje i I. Evrope danas blokiraju granice i velike gradove

Poljoprivrednici zemalja Višegradske grupe i baltičkih republika, a sa njima solidarno i poljoprivrednici u balkanskim članicama Evropske unije, krenuli su danas traktorima u velike gradove i na granice, koje će blokirati na dva sata zbog zelene politike Evropske unije i nekontrolisanog uvoza iz Ukrajine. Poljoprivrednici tih regiona protestuju s namjerom da izvrše pritisak na EU da ispuni zahtjeve koje su predstavnici agrara Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske, Estonije, Litvanije i Letonije predali prošle sedmice eurokomesaru za poljoprivredu Janušu Vojćehovskom.

Iako se u svakoj od zemalja konkretni zahtjevi Eropskoj komisiji i nacionalnim vladama ponešto razlikuju, zajedno traže da se povećaju kompenzacije za mjere zaštite životne sredine na koje poljoprivrednike tjera Zeleni dogovor o klimatskim ciljevima EU, smanji birokratija, učini preglednim sistem dotacija, a takođe da se efikasnije reguliše uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine da ne bi destabilizovao njihova tržišta. 

Razumijevanje za proteste izrazile su i poljska i češka vlada, ali češki premijer Petr Fijala upozorio je da jedan od zahtjeva koji se čuje na protestima u Srednjoj Evropi, da se njihove zemlje povuku iz zelenog dogovora, jednostavno nije moguć.

"Protesti su zbog toga djelimično smiješni, jer je Zeleni dogovor odobrio najveći češki poljoprivrednik, Andrej Babiš, kada je bio premijer. Zeleni dogovor naravno da ne može da se ukine, ali racionalno je da se izmjene zahtjevi ekološke politike tako da poljoprivrednici mogu da ih ostvare", kazao je premijer Fijala javnom servisu Radiožurnal.

Kao i vlada premijera Donalda Tuska u Poljskoj i češka vlada upozorava Brisel da ne može da se vodi zelena politika mjerama koje podrivaju konkurentnost evropskih poljoprivrednika jer će račun na naplatu stići svima, ali Fijala je podsjetio da je ovog puta EK brzo reagovala i odustala od nekih od najspornijih mjera kada su u pitanju pesticidi, đubriva ili zemljište koje mora da ostane kao ledina neobrađeno. 

U Poljskoj je i današnji protest poljoprivrednika prije svega u znaku zahtjeva da se zabrani uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, a sve češći su izgredi da demonstranti izbacuju na drum žito iz ukrajinskih kamiona, ili da ga prosipaju na šine iz vagona na granici, iako se često radi o žitaricama koje su u Poljskoj samo u tranzitu.

Ukrajinske vlasti optužile su Poljsku i njene poljoprivrednike za nedostatak solidarnosti sa zemljom u ratu, a predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da ukrajinski zemljoradnik za razliku od poljskog žanje ljetinu odjeven u pancir prsluk.

"Donalde, prijatelju, premijeru, molim te da dođeš na granicu. Predsjedniče, molim te da podržiš taj dijalog. To je pitanje nacionalne bezbjednosti. Ne možemo to da odlažemo", apelovao je juče na poljskom jeziku na društvenim mrežama predsjednik Zelenski da poljski premijer, možda već u petak, zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, dođe na granicu na sastanak sa ukrajinskim premijerom i ministrima i riješe problem blokada.

Prethodno su predstavnici ukrajinskih i poljskih vlasti zaprijetili jedni drugima uvođenjem potpunog embarga na poljoprivredne proizvode iz susjedne zemlje.  Odnose Kijeva i Varšave ili Praga komplikuje i sve jača antiukrajinska karta na protestima, kada se u Poljskoj na jednom traktoru čak pojavio baner sa pozivom: "Putine, zavedi red u Ukrajini i Briselu i sa našom vladom" i zastavom Sovjetskog Saveza a u Češkoj je na protestima uobičajena parola da vlada misli više na Ukrajince nego na svoje građane.

Protesti su u Poljskoj postali adut opozicije u kampanji pred aprilske lokalne izbore a u Češkoj prečica kojom marginalne radikalne i antisistemske stranke pokušavaju da uđu prvo u Evropski parlament, poslije i u nacionalni, dok agro tajkuni, poput bivšeg premijera Andreja Babiša nastoje da spriječe izmjene preraspodjele dotacija u korist malih i srednjih gazdinstava, a na štetu njihovih veleposjedničkih koncerna.

federalna.ba/Beta

poljoprivrednici protest
Birač Karakaj prevoznici protest
0 20.04.2024 18:40
London Velika Britanija protest
0 13.04.2024 15:48
medicinari protest Banja Luka
0 12.04.2024 13:55
USK poljoprivreda poljoprivrednici šteta poplave
0 06.04.2024 18:31
Pariz medicinske sestre protest
0 04.04.2024 21:24
nevrijeme poljoprivrednici
0 03.04.2024 20:18