Poljoprivrednici Briselu zapalili gomile starih guma u znak protesta tražeći akciju EU
(Izvor: Fena/PIXSELL)

Poljoprivrednici Briselu zapalili gomile starih guma u znak protesta tražeći akciju EU

Poljoprivrednici su u ponedjeljak u Briselu zapalili gomile starih guma u znak protesta tražeći akciju EU po pitanjima koja se kreću od jeftinih cijena u supermarketima do sporazuma o slobodnoj trgovini, dok su se ministri poljoprivrede okupili kako bi razgovarali o krizi u tom sektoru.

Interventna policija ispalila je vodene topove kako bi ugasila plamen.

Više od 100 traktora bilo je parkirano oko sjedišta institucija Evropske unije, na maloj udaljenosti od zatvorene zone gdje su ministri stizali na sastanak.

Poljoprivrednici širom Evrope organizovali su višesedmične proteste tražeći akciju od kreatora politike u vezi sa nizom pritisaka – od jeftinih cena u supermarketima, preko jeftinog uvoza koji potkopava lokalne proizvođače, do strogih ekoloških pravila EU.

Lokalne pritužbe se razlikuju. Ali Morgan Ody, generalni koordinator poljoprivredne organizacije La Via Campesina, rekla je da se za većinu farmera "radi se o prihodu".

- Radi se o činjenici da smo siromašni i da želimo pristojan život - rekla je Ody Reutersu.

Ody, i sama farmerka iz Bretanje u Francuskoj, pozvala je EU da uspostavi minimalne cijene podrške i izađe iz sporazuma o slobodnoj trgovini koji omogućavaju uvoz jeftinijih stranih proizvoda.

-Nismo protiv klimatskih politika. Ali znamo da su nam, da bismo izvršili tranziciju, potrebne više cijene proizvoda jer je proizvodnja na ekološki način skuplja - rekla je ona.

federalna.ba/Fena

Brisel poljoprivrednici
USK poljoprivreda poljoprivrednici šteta poplave
0 06.04.2024 18:31
nevrijeme poljoprivrednici
0 03.04.2024 20:18
poljoprivrednici kompromis Ukrajina uvoz
0 28.03.2024 09:12
EU Ukrajina poljoprivrednici bescarinski režim
0 27.03.2024 22:06