javljanje Azre Delmanović (Federacija danas)

Poljoprivrednici iz Živinica najavljuju rigoroznije mjere

Svoja prava na ulici su tražili poljoprivredni proizvođači sa područja Živinica. Nisu, kako kažu, zadovoljni preraspodjelom poticaja iz budžeta grada, a podrška sa kantonalnog i državnog nivoa je nedovoljna.

Oko stotinu poljoprivrednih proizvođača sa područja Živinica okupilo se danas ispred zgrade Gradske uprave kako bi skrenuli pažnju vlasti da trenutno nemaju omogućene uslove za poljoprivrednu proizvodnju. Podsticaji koji su im predviđeni još nisu stigli, a nisu ni dostatni za njihovu proizvodnju. Kako kažu, trenutno nemaju uslove u kojima mogu proizvoditi i raditi onako kako su to radili ranijih godina. Sa ovim što trenutno imaju ne mogu biti čak ni na nuli.

"Nezadovoljni smo planom raspodjele sredstava za pomoć poljoprivrednicima. Po nama, ovo nije bilo ispravno. Imamo nagomilanih problema od prošle godine, korona, pa prošla godina suša. Prošlogodišnji prinosi su umanjeni sigurno 30-40% i mi više ne možemo ovo izdržati", istakao je Aljo Mevkić, poljoprivrednik iz Dubrava.

Poljoprivrednik Suljo Smajić pojašnjava da su registrovani farmeri ogrničeni na 1.500 maraka: "Fizička lica imaju postotak na to. Međutim, mi toga nemamo, od tih 1.500 KM i ako nema nešto adekvatno, kako treba da nam se da od tih sredstava koja su oni navodno izdvojli za nas poljoprivrednike. Ako nemaju da nam daju to što su rekli, ne treba nam ni tih 1.500 maraka".

Kako su kazali, imali su nekoliko sastanaka sa predstavnicima gradskih vlasti koji, nažalost, do danas nisu urodili plodom. Rok za rješenje je bio do 14. aprila, ali odgovora nije bilo. Ni danas im se niko nije javio i ponudio rješenje za njhove probleme.

"Naši koraci su sljedeći - mi nastavljamo ovako idući ponedjeljak. Naši traktori svi, naša mehanizacija je registrovana, mi smo pravni učesnici u saobraćaju. Sad ćemo biti malo rigorozniji, doći ćemo s priključcima, sa traktorima đubreta, sa cisternama. Međutim, vidjeli ste tu neodgovornost ljudi koji su napravili taj program", kazao je poljoprivrednik iz Živinica Eldin Glibanović.

"Mi nećemo moći na području grada održati svoju proizvodnju jer druge opštine pomažu, drugi gradovi pomažu. Mi imamo federalni podsticaj koji nije dovoljan. Ako na 60 feninga dodamo 31 fening, to je 91 fening za mlijeko. Mlijeko sa područja grada Živinica ne može ići za tu cijenu. Ako nam opštinske službe ne pomognu, mi moramo prema mljekarama tražiti višu otkupnu cijenu što će rezultirati odustajanjem mljekara od nas", naglasio je Suad Selić, farmer iz Živinica.

S obzirom na to da je vrijeme proljetne sjetve, poljoprivredni proizvođači su kazali da, ukoliko rješenje uskoro ne bude bilo ponuđeno, nastavit će sa protestima ili će biti pronuđeni obustaviti poljoprivrednu proizvodnju što bi bila šteta za područje Živinica ali i cijelog TK-a.

federalna.ba

Živinice poljoprivrednici protesti
poskupljenje poskupljenja poljoprivrednici poljoprivreda
0 17.09.2023 19:07
poljoprivrednici poljoprivredni proizvođači Vlada Federacije Bosne i Hercegovine
0 12.09.2023 17:03
sindikati protesti Banjaluka Banja Luka
0 11.09.2023 20:33