Poljake nasmijao lapsus premijera da prijeti opasnost da njegova stranka ostane na vlasti
(Izvor: EPA-EFE/Pawel Supernak)

Poljake nasmijao lapsus premijera da prijeti opasnost da njegova stranka ostane na vlasti

Poljake na društvenim mrežama od jutros zabavlja lapsus premijera Mateuša Moravjeckog koji je na konferenciji za novinare upozorio najozbiljnije na opasnost povratka na vlast njegove stranke Pravo i Pravda na redovnim parlamentarnim izborima 15. oktobra. "Želimo da podsjetimo na odnos prema Rusiji. Želimo da podsjetimo koliko velika je opasnost povratak vlada Prava i Pravde na vlast. Značaj tih izbora je ogroman", kazao je danas premijer Moravjecki govoreći o planovima da direktno lecima oslove u kampanji 10 miliona neodlučnih od 30 miliona poljskih birača.

"Prvi put je rekao istinu" ili "Prvi put se slažem sa premijerom", najčešći su komentari opozicionih političara i Poljaka na društvenim mrežama.

Na internetu, u šali pitaju da li se to premijer vratio u ekipu svog bivšeg šefa, nekadašnjeg premijera a sada glavnog lidera opozicije Donalda Tuska kao podsjećanje da je svojevremeno Moravjecki kao šef velike poljske banke bio jedan od ekonomskih savjetnika Tuska kada je bio premijer.

Donald Tusk je reagovao ironično kratko - "koji je to uvlakač".

Partijski šef premijera Moravjeckog, lider stranke Pravo i Pravda, vicepremijer Jaroslav Kačinjski otvoreno je inače kazao da je glavni cilj kampanje da objasni biračima šta bi za njih značilo da na vlast poslije osam godina ponovo dođe poljska liberalna opozicija, predvođena Tuskom.

"Intenzivirali smo kampanju i donijeli odluku da pored naših dostignuća objasnimo biračima kako bi im bilo ako bi se na vlast vratila ekipa Tuska. Neki se više ne sjećaju tih vremena, puno je mladih koji ne mogu da se sjećaju kako je bilo. Želimo da pokažemo kakve gubitke je Poljska pretrpila zbog dva mandata njihove vlade", kazao je danas Kačinjski u intervjuu provladinom nedeljniku Gazeta Polska.

Iako Kačinjski i vladajuća stranka potpuno kontrolišu državnu televiziju TVP, Poljski radio i nacionalnu novinsku agenciju PAP, mrežu lokalnih medija koju je kupio državni petrohemijski gigant Orlen a navija za njih i moćna katolička televizija Trvam i druga najveća privatna televizija Polsat, Kačinjski se u intervjuu požalio da opozicija dominira u medijima koji su njihovo glasilo u kampanji.

Do sada je sve pokušaje Kačinjskog i njegove stranke da preuzme najuticajniju privatnu televiziju sa nacionalnom frekvencijom TVN i njen informativni kanal TVN24 uspijevala da osujeti američka administracija, bilo za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa, bilo sada u vrijeme predsjednika Joe Bidena upozorenjima da će SAD braniti i slobodu medija i TVN kao jedno od svojih najvećih stranih ulaganja u Poljskoj.

Uz TVN poljska opozicija može da računa i na prostor na informativnom portalu Onet i dva najuticajnija poljska dnevna lista - Gazetu viborču i Žečpospolitu.

Ankete raspoloženja birača pokazuju da i dalje najveću podršku imaju vladajući desničari Kačinjskog ali ishod izbora će najvjerovatnije presuditi neuobičajeno visok procenat neodlučnih birača.

federalna.ba/Beta

Poljska lapsus premijer