Poljaci se ne boje da će rat iz Ukrajine preći kod njih
(Izvor: EPA/EFE)

Poljaci se ne boje da će rat iz Ukrajine preći kod njih

Većina Poljaka ne plaši se da će se rat iz Ukrajine preliti u njihovu domovinu, dok bojazni da bi se sukob mogao proširiti izražava 27,3 odsto Poljaka u novoj anketi agencije IBRiS za poljski list Žečpospolita. Da bi rat mogao da zahvati i Poljsku ne plaši se 53,6 odsto Poljaka, 27,3 odsto izražava bojazni, dok 19,1 odsto ne zna.

Najveći strah od proširenja sukoba je među starijima od 70 godina, u grupi u kojoj se plaši 39 odsto anketiranih, sa osnovnim obrazovanjem 45 odsto i među aktivnim vjernicima 44 odsto. Kada je Rusija napala Ukrajinu, u sličnoj anketi iz marta 2022. godine manjina Poljaka, njih 45 odsto, bilo je uvjereno da se rat neće proširiti i na Poljsku.

Poljske vlasti nisu reagovale na izjavu šefa ukrajinske diplomatije Dmitra Kulebe početkom sedmice da bi protivraketni američki sistem Patriot u Poljskoj mogao da brani i vazdušni prostor nad zapadom Ukrajine, što bi inače moglo da posluži kao izgovor Rusiji za eskalaciju konflikta. 

"To bi omogućilo da se zaštite zemlje NATO od ruskih raketa koje mogu da dolete i na njihovu teritoriju", kazao je Kuleba ukrajinskoj televiziji.

Portparol Savjeta za bezbjednost Bijele kuće John Kirby odbio je mogućnost da se američki vojnici uvlače u borbena dejstva u Ukrajini i prijedlog predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da se saveznici iz NATO-a angažuju, kao što su SAD učinile u Izraelu, da sa teritorije članica NATO-a obaraju ruske rakete iznad Ukrajine.

"To je potpuno drugačiji sukob. Predsjednik Biden postavio je stvari jasno da američka vojska neće učestvovati u tom ratu. Nećemo se uključivati u borbena dejstva", kazao je Kirby prenosi danas Poljski radio.

federalna.ba/Beta

Poljska rat
Sergej Šojgu prioriteti rat Ukrajina
0 16.05.2024 12:45
poljoprivrednici štrajk glađu Poljska
0 14.05.2024 14:04
Sudan rat stradali Ujedinjenje nacije
0 13.05.2024 11:56