Politički akteri treba da se bezuslovno vrate u državne institucije

Politički akteri treba da se bezuslovno vrate u državne institucije

Evropski parlament je u srijedu iznio ocjenu političke situacije u tri zemlje koje imaju aspiraciju da se priruže Evropskoj uniji: Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji.

U Izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, EU parlament je ponovio evropsku perspektivu zemlje, pozvao je političke lidere u BiH da provedu reforme i upozorio na pitanje izbornog zakona i štetne politike rukovodstva u entitetu Republika Srpska, prenosi portal European Western Balkans. 

Zastupnici Evropskog parlamenta ponovo su potvrdili svoju podršku euroatlantskoj orijentaciji Bosne i Hercegovine.

Međutim, oštro su osudili svaku retoriku mržnje i ometajuće djelovanje, uključujući povlačenje iz i opstrukciju državnih institucija, posebno od rukovodstva entiteta Republika Srpska.

Oni pozivaju sve političke aktere da se bezuslovno vrate u ove državne institucije i unaprijede rad na reformama vezanim za EU, posebno u sektoru vladavine prava.

U tekstu, koji je usvojen sa 479 glasova za, 81 protiv i 75 uzdržanih, ističe se važnost održavanja općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine kako su i zakazani, kao i implementacije izbornih rezultata.

Pozivajući na eliminaciju svih oblika nejednakosti, diskriminacije i pristrasnosti u izbornom procesu, europarlamentarci žale zbog nedostatka političke volje za prevazilaženje ćorsokaka u pregovorima o ustavnim i izbornim reformama, kao i zbog neuspjeha u njihovoj provedbi uoči ovogodišnjih izbora.

U izvještaju se pozivaju svi politički akteri u zemlji da se pridržavaju i implementiraju obaveze iz političkog sporazuma postignutog u Briselu 12. juna 2022. godine i pozdravlja se poziv Evropskog vijeća političkim liderima u Bosni i Hercegovini da finaliziraju izbornu i ustavnu reformu.

U svjetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, zastupnici Evropskog parlamenta također pozivaju Bosnu i Hercegovinu da provede sankcije EU s kojima se zemlja uskladila i upozoravaju na kontinuirani interes Rusije za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

federalna.ba/Fena

Evropski parlament Europski parlament
Eve Kaili korupcija Evropski parlament
0 20.01.2023 08:47
Evropski parlament Iran sankcije
0 19.01.2023 17:13
Evropski parlament sankcije Milorad Dodik
0 18.01.2023 15:43
Marc Angel potpredsjednik Evropski parlament
0 18.01.2023 15:19
Evropski parlament sankcije Milorad Dodik
0 18.01.2023 14:26