videoprilog Adne Madžarević (Dnevnik 2)

Političke igre i ultimatumi i na državnoj pozornici

Na političkoj sceni ništa novo. Od kantonalnog do državnog nivoa - igre, previranja i blokade. U takvoj atmosferi dočekat ćemo i nove pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH. Sve pojačano najavama bojkota općih izbora ako do dogovora ne dođe. Lobiranja i ucjene u punom jeku.

Nezakoniti, nelegitimni, neprovodivi i šta sve ne. Izbori, CIK i sve ostalo što nije po volji HDZ a BiH. Jer oni su, barem, jasni i precizni: ne bude li u izmjenama Izbornog zakona riječ legitimno boldirana i podvučena, slijedi bojkot. Ili diplomatski rečeno, nema uslova za održavanje izbora. Jednako diplomatski, predstavnici HDZ-a BiH pustili su opoziciju da o tome govori. I prijeti.

“Smatram zakonski neće biti uvjeta za izvođenje izbora. Principijelno Hrvati ne trebaju izići na te izbore i BiH ne može biti cjelovita bez hrvatskoga naroda”, poručuje Miro Grabovac Titan, predsjednik Hrvatske demokratske unije BiH.

Pa smo provjerili. Službeno i po zakonu. Dakle, ako ne dođe do izmjena, važi postojeći Izborni zakon.

“Prema Izbornom zakonu, izbori treba da se održe 2.10. CIK je, opet prema Izbornom zakonu, dužan da 150 dana prije 2. oktobra donese odluku o održavanju izbora. Jasno piše u Izbornom da je to obaveza CIK-a. Tako da će izbori sigurno biti. Kad govorimo o bojkotu, to je stvar političkih stranaka”, kaže Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH.

Stvar ili izbor političkih opcija barem je legitiman po mjerilima svih. No, pitanje je li i legalan. Nisu nam strane igre ispod radara. Pa se tako pojavila informacija da u blokadu izbora HDZ BiH ide preko stranačkog, državnog ministra finansija i odbijanjem zahtjeva CIK-a za isplatu milion maraka, namijenjenih pripremi općih izbora. Iz CIK-a o tome šute, iz Ministarstva demantuju “da Ministarstvo finansija i trezora BiH, predvođeno ministrom Vjekoslavom Bevandom, sprječava finansiranje pa i održavanje općih izbora daleko su od realnosti - u toku trajanja privremenog finansiranja, Vijeće ministara može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni budžetom iz prethodne godine”.

Dakle, isto ono Vijeće ministara BiH koje radi po potrebi i željama političara iz entiteta Republika Srpska. Dok bojkot izbora najavljuju, onaj u državnim institucijama uveliko provode. Pa je i odluka Vijeća ministara BiH, ukoliko budžet ne bude usvojen, nesigurna. Za predstavnike Evropske unije jasno je samo jedno – da rješenja i izbora mora biti.

“Ja vas uvjeravam da će se izbori održati”, poručuje Johann Sattler, šef Delegacije EU-a u BiH.

Još jedan krug ucjena i lobiranja zavrtio se uoči nove runde pregovora. Predstavnike međunarodne zajednice dočekat će domaći političari i najmanje tri verzije izmjena Izbornog zakona. Među njima i ona HDZ-a BiH i hrvatskih partnera. Oni drugi, sa pregovaračkog stola, već su je odbili.

“Nema tu ništa novo što do sada već niste mogli vidjeti. Ne traži HDZ nikakav kompromis nego kapitulaciju probosanskih opcija, ali i kapitulaciju Evropskog suda za ljudska prava. Sve to skupa samo ide na ruku Miloradu Dodiku koji nastavlja sa separatističkim aktivnostima”, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić (DF).

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a u državnom parlamentu Saša Magazinović objašnjava: “Da napravite sistem u kome ne postoji ne teoretska, matematska šansa da bude izabran bilo ko drugi osim Dragana Čovića. To je prevod riječi legitimno predstavljanje za HDZ”.

A tu je i stari problem – ko će se pregovorima odazvati. Jer prioriteti. Prvo država i funkcionalnost, pa izbori.

“Ne znači ništa ako se samo SDA odazove. Ne mogu reći ni 'da' ni 'ne'. SDA želi biti kooperativna i ne želi opstruisati ovaj proces, ali ono što naglašavam - bez svih stranaka ne može se ništa riješiti. Mislim da su toga svjesni i Palmer i Eichhorst. Oni bi, kada dođu u BiH, prvo trebali razgovarati o deblokadi državnih institucija i o ovome što rade SNSD i Milorad Dodik”, kazao je Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u državnom parlamentu.

Dakle, o onome o čemu svi pričaju a pomaka nema. Umjesto toga, sve je izglednije da bi strana koja blokira mogla dobiti pojačanje. Princip je isti, nijanse u željama.

federalna.ba

izbori
Zoran Tegeltija CIK BiH izbori
0 17.05.2022 23:00
Ambasada SAD Veleposlanstvo SAD izbori Vijeće ministara BiH
0 17.05.2022 22:12
Centralna izborna komisija BiH izbori Vijeće ministara Bosne i Hercegovine reakcije
0 17.05.2022 20:12
Vijeće ministara BiH izbori finansiranje
0 17.05.2022 15:57
GONG Hrvatska izbori Bosna i Hercegovina
0 17.05.2022 12:39