Politička kriza u Tunisu: Pet partija najavilo bojkot izbora
(Izvor: AA)

Politička kriza u Tunisu: Pet partija najavilo bojkot izbora

Pet političkih stranaka u Tunisu najavilo je bojkot predstojećih parlamentarnih izbora koji su u toj zemlji najavljeni za 17. decembar.

Čelnici Republikanske partije, Radničke partije, Partije Kutb, Demokratske struje i Demokratskog foruma za rad i slobode obratili su se novinarima u Tunisu.

"Ovi izbori su posljednja stanica u političkom programu koji predsjednik Kais Saied pokušava nametnuti nakon svog puča protiv Ustava i legitimiteta", rekao je Issam Chebbi, generalni sekretar Republikanske stranke.

On je kazao da je većina Tunišana bojkotirala referendum o ustavnim promjenama koji je održan u julu, a na kojem je glasalo 30,5 posto birača.

"Tunis nije raspoložen za izbore. Ovaj put puč se ne može podržati", poručio je Chebbi.

Tunis je poprište duboke političke krize koja je pogoršala ekonomske prilike u toj zemlji od prošle godine, kada je njen predsjednik Saied svrgnuo vladu i raspustio parlament.

Dok protivnici vide Saiedove mjere kao puč protiv ustava, njegove pristalice ih smatraju ispravkom toka revolucije iz 2011. godine, kojom je svrgnut tadašnji predsjednik Zine El Abidine Ben Ali.

Saied, koji je 2019. godine započeo petogodišnji predsjednički mandat, smatra da su njegove mjere neophodne za spas zemlje od neposredne opasnosti.

federalna.ba/AA

Tunis