Policija Kosova: Incidenti u Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici
(Izvor: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC)

Policija Kosova: Incidenti u Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici

Policija Kosova je potvrdila da je danas zabilježeno više incidenata u pojedinim dijelovima Zubinog Potoka i Sjeverne Mitrovice, na sjeveru Kosova, nakon što su službenici opštinskih izbornih komisija u pratnji policijskih jedinica otišli u svoje kancelarije u opštinama Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica.

Kosovska policija je saopštila da su policijske jedinice danas, na zahtjev Centralne izborne komisije Kosova (CIK), ispratile službenike opštinskih izbornih komisija u njihove kancelarije u opštinama Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica radi obavljanja njihovih zakonskih obaveza i ovlaštenja, te da je tom prilikom zabilježeno više incidenata.

“U ranim popodnevnim satima zabilježeno je više incidenata u pojedinim dijelovima Zubinog Potoka i Sjeverne Mitrovice “sumnja se na pucnjavu i eksplozije”, ali do sada nije zabilježeno da ima povrijeđenih u ovim incidentima, dok se izvještava da su demonstranti demolirali opštinske kancelarije izbornih komisija", navodi se iz policije.

Prethodno je portparol Centralne izborne komisije Kosova Valmir Elezi za AA potvrdio da opštinski izborni službenici danas nisu mogli da obave svoje službene dužnosti u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku, ali se čeka na razjašnjenje stvorene situacije.

“CIK je u stalnoj koordinaciji sa drugim institucijama. U vezi sa stvorenom situacijom, CIK će održati sjednicu danas sa početkom u 18 časova”, naveo je Elezi.

Vanredni izbori za gradonačelnike četiri opština na sjeveru Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom: Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, raspisani su za 18.decembar, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije.

Za te izbore ukupno je verifikovano šest političkih subjekata, a Srpska lista, čiji su gradonačelnici podnijeli ostavke početkom novembra nisu se prijavili za ove izbore.

U međuvremenu su raspisani i prijevremeni izbori za Skupštine opštine Zvečan i Leposavić, za 25. decembar. Do raspuštanja tih Skupština opština došlo je nakon što su odbornici tih Skupština opština podnijeli ostavke.

federalna.ba/AA

Kosovo Srbija