javljanje Ines Alijagić, videoprilog Alema Dedića (Dnevnik 2)

Pojačan priliv migranata u USK – sada dolaze i iz Burundija, Kube i Indije

Nakon ljetnog perioda, migrantske rute u Bosni i Hercegovini ponovo su aktivne. Samo u septembru, u našu zemlju je ulazilo i po 200 migranata dnevno. Specifično je to da sve češće dolaze migranti s Kube i iz afričkih zemalja. Prethodnih godina Unsko-sanski kanton nosio je najveći teret migrantske krize u Bosni i Hercegovini.

Dolazak migranta u prethodnom periodu bio je rijetkost, međutim, u posljednje vrijeme – priliv migranata u Bosnu i Hercegovinu je povećan.

“Trenutno imamo 3.200 ilegalnih migranata u svim prihvatnim centrima. Svi pratimo situaciju, pokušavamo operativno razmjenjivati podatke sa zemljama u okruženju i postoji bojazan o većem prilivu. Pratimo situaciju u Srbiji”, kaže Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Takozvani put nade - Balkanska ruta ponovo je migrantima postao najsigurniji put do Evrope. U Lipi nedaleko od Bihaća bilježe blago povećanje broja migranata, a pored onih iz Afganistana, Pakistana i Irana primjetan je sve češći dolazak migranata iz Burundija, Konga, Ugande. Pred kamere ne žele, jer, kako kažu, često idu u gejm i žele ostati anonimni da ih hrvatska policija ne bi prepoznala.

“Avionom sam došao do Srbije u jednom danu. Jedan dan mi je i trebao da pređem u Bosnu i Hercegovinu. Većina nas želi u Evropu i to je svima poznato. Ne možemo jer nas u većini slučajeva s druge strane dočekaju hrvatski policajci. Nekima samo razbiju telefone, neke i istuku pa nas vrate nazad”, priča migrant iz Burundija.

Pakistancima s kojima smo razgovarali ovo je već poznata stvar s obzirom na to da već godinama bezuspješno pokušavaju preko granice.

“Bio sam u bezbroj kampova po Bosni i Srbiji, ovaj je najbolji. Pregledi, hrana, uslovi – najbolje dosad”, kaže migrant iz Pakistana Muhamed Abas.

Bez obzira na adekvatne uslove u kampovima, značajan je broj migranata koji zbog blizine granice i učestalih odlazaka na gejm radije biraju boravak u urbanom području grada. Naročito u blizini autobuske stanice.

“Tek sam pet dana u Bihaću, ali ubrzo idem u Italiju. Bosanski narod je super, ali moramo ići dalje dok zima nije počela”, kaže Halek, migrant iz Afganistana.

Građani Bihaća primijete povećan broj migranata, međutim, nadaju se da se scenarij kao ranijih godina, kada je ovaj dio države bio glavna destinacija migrantima, neće ponoviti.

“Ne bi bilo fino da se to dogodi. Valjda smo sad pametniji i znamo da trebamo nešto poduzeti da se to ne dogodi.”

“Protok ljudi i novca - to je to, nema filozofije. Neko će ostati, neko otići u zapadne zemlje.”

Nosioci vlasti u Unsko-sanskom kantonu kažu da neće dozvoliti da ovaj kanton opet bude glavno žarište migrantske krize.

“USK je ispoštovao sve dogovore: zatvoreni su ad hoc centri, zatvoren je Vučjak, dali smo lokaciju, izgradili prihvatni centar, ali ne možemo biti jedini i migranti se trebaju ravnomjerno rasporediti ako se pojača intenzitet njihovog dolaska”, poručuje Mustafa Ružnić, premijer USK-a (NES).

Iz kantonalnog MUP-a kažu da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća. Trenutni podaci pokazuju da povećan priliv migranata u odnosu na ranije godine i nije toliko značajan. Nadležni, iako sumnjaju da će se ponoviti situacija od ranije, ipak su na oprezu.

federalna.ba

USK migranti