Podžić i Cottereau: Nastavak misije EUFOR-a najbolje rješenje za mir u BiH

Podžić i Cottereau: Nastavak misije EUFOR-a najbolje rješenje za mir u BiH

Ministar obrane Bosne i Hecegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem danas je u Sarajevu razgovarao s novoimenovanim operativnim zapovjednikom Snaga Europske unije (EUFOR) u BiH francuskim general-pukovnikom Hubertom Cottereauom, koji ujedno obnaša i dužnost zamjenika načelnika stožera NATO-ovog Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga za Europu (SHAPE).

U razgovoru u kojem je sudjelovao i zapovjednik EUFOR-a u BiH austrijski general-bojnik Anton Wessely, sagovornici su istaknuli izvrsnu suradnju EUFOR-a s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama BiH, kao i želju da se ta suradnja nastavi i u budućnosti.

Ministar Podžić je informirao generala Cottereau o političkim okolnostima u kojima djeluju MO i OS BiH, posebno naglašavajući da se političke blokade državnih institucija unutar same zemlje negativno odražavaju na nedovoljan vojni budžet, ali i nastavak sudjelovanja OS BiH u mirovnm misijama u inozemstvu.

Sagovornici su se složili da bi nastavak misije EUFOR-a u BiH bio najbolje rješenje za mir i stabilnost Bosne i Hercegovine. General Cottereau je izrazio spremnost da se, u vrijeme njegova mandata, EUFOR s još većim kapacitetima angažira na aktivnostima suradnje s državnim isntitucijama Bosne i Hercegovine i Oružanim snagama BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

federalna.ba/Fena

Sifet Podžić NATO BiH EUFOR
Digitalna Evropa BiH pristupila
0 16.05.2024 09:28
BiH ekonomski rast najsporiji region
0 14.05.2024 12:02
BiH Vijeće Evrope članstvo konferencija
0 10.05.2024 12:39
EUFOR pojačano prisutvo rezervne snage
0 07.05.2024 10:29