videoprilog Jasmine Vilić (Dnevnik 2)

Podsjećamo na stanje u našoj državi

Uoči Dana državnosti BiH, podsjećamo na stanje u našoj državi, iako znamo da niste zaboravili. Ipak, zbog stalnih blokada, političke trgovine i ucjena - teško je vidjeti državnost u svemu.

Blokade na svim nivoima vlasti, principi od kojih se ne odustaje, dok se ne odustane, samo da bi se zapelo na nečem drugom, višegodišnja su realnost bh. političke scene. Kako drugu državu nemamo, živimo iz dana u dan, iz sastanka u sastanak, nadajući se da će možda baš ovaj put biti postignut dogovor oko nekog ključnog pitanja. U međuvremenu, zakoni na čekanju, reforme stoje, dug se gomila, a građani odlaze.

"Treba prestati očigledno pogrešne stvari raditi, treba prestati sa stalnim kontraproduktivnim prepirkama i svađama koje smaraju ovo društvo i tjeraju mlade ljude iz BiH. Treba prestati sa blokadama. U polublokadi je Parlamentarna skupština BiH, u blokadi je formiranje federalnog nivoa vlasti već dvije godine", upozorava predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Uz već nabrojano, tu su i konstantna mantra o legitimnim i nelegitimnim predstavnicima, pogotovo kada je riječ o članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, izmjene Izbornog zakona i strane sudije u Ustavnom sudu BiH.

A Dragan Čović, predsjednik-a HDZ-a BiH, objašnjava gdje je, kako kaže, početak i kraj čitave ustavne stabilnosti BiH: "Legitimnost predstavljanja tri konstitutivna naroda u BiH, konsenzus oko donošenja odluka".

"Evo, sad smo u vlasti i sad smo tu i sad ćemo izbaciti sudije i nećete ništa imati dok se ne izbace sudije. Ovakvog suda nema nigdje na svijetu. To i nije Ustavni sud, to se samo zove Ustavni sud, to je kamuflaža za prevaru i podvalu srpskom i hrvatskom narodu i u tom pogledu je veoma jasno da će se morati rješavati i to pitanje. Strane sudije su dokaz da Bosna nije suverena zemlja, riječi su Milorada Dodika, predsjednik SNSD-a.

Vijeće ministara BiH uspavano, kantonalne vlade, ako ih uopće i ima, bez stalnih većina, čast izuzecima, Sud i Tužiteljstvo BiH spori i neefikasni, a Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH pod stalnim kritikama, kako unutar države tako i kod međunarodnih pravnih stručnjaka. U Predsjedništvu BiH se do dogovora teško dolazi, kako danas tako i 2017. godine. Izetbegović tada naglašava da će se, kad je riječ o međunarodnoj politici, stavovi BiH donositi u Sarajevu, u Predsjedništvu BiH - neće se čekati Beograd.

A predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na to kaže: "Ja ću da vam pojasnim. Evo, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao ono što sam dobio u toku zvaničnih razgovora. Tako izgleda i oko granice i oko svega drugog".

Sličan stav, ali na grublji način, iznio je i zapadni susjed i njen predsjednik Hrvatske Zoran Milanović: "BiH nije država. Tamo nemaš s kim šta razgovarati. Ja bih je ugurao u EU preko reda i to stalno govorim, preko reda, kroz prste, inače to je obezdržavljeno, tamo nema reda, nema poretka, nema...".

Da naša zemlja ima evropsku perspektivu, potvrdio je tokom jučerašnje posjete i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell, ali i do kosti ogolio ono što svi već odavno znamo. Korupcija, podjele i negativna retorika su duboko ukorijenjene u BiH.

federalna.ba

radio Federalni radio BiH
0 04.12.2020 16:37
BiH koronavirus
0 04.12.2020 11:19
migranti BiH Hrvatska Srbija
0 03.12.2020 22:09