Podrška radu RO Merhamet Banja Luka i održivom povratku u RS
(Izvor: Fena)

Podrška radu RO Merhamet Banja Luka i održivom povratku u RS

Pitanje položaja bošnjačkog naroda na prostoru entiteta Republika Srpska, problemi s kojima se suočavaju i mogućnosti njihovog prevazilaženja, bile su teme o kojima su potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković prilikom posjete Regionalnom odboru Merhameta u Banja Luci razgovarali s direktorom te humanitarne organizacije Jasminom Spahićem. 

Spahić izražava zadovoljstvo što su potpredsjednici oba bh. entiteta prepoznali značaj i rad Merhameta u ovom dijelu BiH, koja se bavi problemima bošnjačkih povratnika i koja iz prve ruke može dati informacije o stvarnom životu povratnika u entitetu RS.

Razgovarano je o mogućnostima intenzivnije institucionalne podrške vlasti u Federaciji BiH koja će doprinijeti unapređenju kvaliteta života Bošnjaka na prostoru entiteta RS, te eliminisanju diskriminacije sa kojom se suočavaju.

-Iskreno se nadam da će gospodin Lendo, shodno svojim ingerencijama, kroz institucionalno djelovanje u FBiH, iznaći mogućnosti i rješenja da pomogne rad Merhameta i održivi povratak ovdje u RS-u, te da zajedno pokušamo kroz projekte zadržati Bošnjake koji su ostali u ovom dijelu BiH – istakao je Spahić.

Kako je naveo, u tom kontekstu situacija nije najbolja, posebno kada je u pitanju ravnopravno zapošljavanje Bošnjaka u tom dijelu BiH, ali i kroz dodjelu sredstava iz budžeta entiteta i lokalnih zajednica.

Spahić je zahvalio i potpredsjedniku RS Ćamilu Durakoviću na podršci radu RO Merhamet Banja Luka te Bošnjacima na tom području.

-Također bih spomenuo i novog banjalučkog muftiju Ismail-ef. Smajlovića s kojim ćemo ovih dana imati razgovore u cilju zajedničkog djelovanja u ovom dijelu BiH, jer Islamska zajednica je stub opstanka Bošnjaka u ovom dijelu BiH i zasigurno će tražiti najbolja rješenja da podrži opstanak povratnika u manjem bh. entitetu – kazao je Spahić.

federalna.ba/Fena

Ćamil Duraković
Ćamil Duraković Federalni radio intervju
0 10.01.2024 17:35
Dobro jutro, BiH! jutarnji program Ćamil Duraković
0 07.01.2024 16:36
Ćamil Duraković Srednjobosanski kanton
0 20.12.2023 18:37
Ćamil Duraković Vlada Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić povratnici
0 15.11.2023 18:31
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Ćamil Duraković
0 20.09.2023 16:38