Podrška održavanju Evropskog prvenstva u atletici u dvorani 2023. u Istanbulu
(Izvor: Fena)

Podrška održavanju Evropskog prvenstva u atletici u dvorani 2023. u Istanbulu

Uprkos tome što je Tursku 6. februara pogodio snažan zemljotres, koji je prouzročio velika razaranja i ljudske žrtve, zbog čega su otkazana brojna sportska takmičenja, ovogodišnje Evropsko prvenstvo u atletici u dvorani trebalo bi biti održano od 2. do 5. marta u dvorani Ataköy u Istanbulu (Turska).

Evropska atletska federacije (European Athletics), kako je u svojoj sinoćnjoj objavi na službenoj stranici istakao predsjednik te organizacije Dobromir Karamarinov, podržava odluku Lokalnog organizacijskog odbora da nastavi pripreme za ovo takmičenje te će obavijestiti sve sudionike o svim novostima primljenim od turske vlade.

-Organizacija sportskog događaja u ovakvom trenutku nije prioritet. Međutim, unatoč ovoj ogromnoj tragediji, Lokalni organizacijski odbor Istanbul 2023 pokazao je svoju predanost i spremnost da nastavi s pripremama za događaj u ovo nevjerojatno teško vrijeme. Ove pripreme nastavljaju se odvijati prema planu, a mi nastavljamo koordinirati s Turskim atletskim savezom, lokalnim organizacijskim odborom i nadležnim tijelima te pružamo svu pomoć i potporu prema potrebi - kaže se u objavi Karamarinova.

Prvenstvo u Istanbulu, naglasio je, neće biti kao dosadašnja i svi tuguju s turskim prijateljima i žele odati počast izgubljenim životima te svima koji su pogođeni potresom, kao i izraziti svoju zahvalnost Lokalnom organizacijskom odboru.

-Evropska atletika će se, stoga, usredotočiti na sigurnost naših sportaša i samog natjecanja, uz pružanje pomoći i podrške građanima Turske. Shodno tome, ove će godine uobičajeni slavljenički popratni događaji i aktivnosti biti minimalni, a neće biti lokalne promocije za prvenstvo - istakao je Karamarinov.

Evropska atletika će, najavio je, također donirati i jedan euro od svake prodane ulaznice za Evropsko atletsko dvoransko prvenstvo u Istanbulu 2023, koje su kupljenje od 7. februara.

-Također, želimo pokazati koliko ljubavi i podrške postoji u atletskoj zajednici za ljude u Turskoj pa vas molimo da podijelite svoj video, glas ili pisanu poruku s nama i pokažimo zajedno koliko smo zahvalni u ovom teškom vremenu. To možete učiniti slanjem na social@european-athletics.org - poručio je Karamarinov.

Na ovogodišnjem prvenstvu u Istanbulu trebalo bi sudjelovati oko 600 atletičara i atletičarki iz 51 evropske zemlje.

federalna.ba/Fena

atletika
atletika maraton Emir Hastor
0 21.09.2023 13:44
Škola atletike Mostar Mostar atletika Afan Koso Emina Đulić Armin Duzić
0 13.09.2023 20:31
Bobbi Gibb atletika maraton
0 01.09.2023 11:27
Miltiadas Tentoglu atletika
0 24.08.2023 21:51