Podrška IDDEEA BiH od Delegacije EU - Ostvarivanje UN ciljeva i EU digitalnih prioriteta
(Izvor: Fena/ IDDEEA BiH)

Podrška IDDEEA BiH od Delegacije EU - Ostvarivanje UN ciljeva i EU digitalnih prioriteta

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) Almir Badnjević posjetio je Delegaciju Evropske unije u Bosni i Hercegovini, gdjе je imao sastanak sa specijalnim predstavnikom EU Johannom Sattlerom.

Tokom susreta istaknuta je dugogodišnja uspješna saradnja između IDDEEA-e BiH i Delegacije Evropske unije, s posebnim naglaskom na značajnu podršku koju je IDDEEA BiH dobila kroz IPA fondove. Ova podrška je esencijalna za ispunjavanje UN-ovih održivih razvojnih ciljeva (SDG), kao i prioriteta EU Digitalne strategije, te EU prioriteta postavljenih pred Bosnu i Hercegovinu.

Kroz pretpristupne fondove IPA 2017 i IPA 2019, Delegacija Evropske unije pružila je značajnu podršku IDDEEA-i BiH putem nabavke visokokvalitetne opreme i kroz pružanje relevantnih usluga. Ovo je rezultiralo jačanjem institucija u Bosni i Hercegovini, omogućavajući efikasnije obavljanje njihovih nadležnosti, a također je važno za pripremu zemlje za integraciju u Evropsku uniju.

IDDEEA BiH je fokusirana na aktivnosti koje imaju za cilj izgradnju sigurne i održive digitalne infrastrukture, usklađene sa zahtjevima definisanim u dokumentu Digitalna dekada 2030, pokrenutom od strane Evropske komisije. Osnovni cilj je unapređenje javnih usluga putem stopostotne digitalizacije, osiguravajući istovremeno inkluzivan pristup digitalnom identitetu.

Sve aktivnosti IDDEEA-e BiH usmjerene su ka jačanju kapaciteta i pružanju vrhunskih usluga, podržavajući direktno reforme javne uprave. Ovi napori kontinuirano doprinose profesionalnosti i transparentnosti u radu svih institucija i građana koji koriste usluge IDDEEA-e BiH.

Badnjević je zahvalio šefu Delegacije Evropske unije, Johannu Sattleru, na stalnoj podršci koju pruža IDDEEA-i BiH te istakao predanost Agencije daljnjem napretku i unapređenju digitalne infrastrukture u skladu sa standardima Evropske unije.

- Ova posjeta i kontinuirana podrška Delegacije Evropske unije jasno pokazuju predanost obje strane jačanju institucija i usklađivanju s evropskim standardima, što će rezultirati pozitivnim promjenama i daljnjim napretkom u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz  IDDEEA-e.

U narednim danima planirano je njihovo obraćanje na pres-konferenciji koju zajedno pripremaju Delegacija Evropske unije i IDDEEA BiH.

federalna.ba/Fena

IDDEEA Johann Sattler
Johann Sattler Prnjavor
0 16.02.2024 18:06
UIO BiH UNO BiH Johann Sattler Zoran Tegeltija
0 16.02.2024 17:29
Johann Sattler Zakon o sprečavanju sukoba interesa
0 16.02.2024 12:59
Johann Sattler Banja Luka IDEEA
0 15.02.2024 13:35
Johann Sattler EU Banja Luka Prnjavor
0 15.02.2024 08:08