Podrška Delegacije EU aktivnostima CBBiH na putu ka evropskim integracijama
(Izvor: Fena/CBBiH)

Podrška Delegacije EU aktivnostima CBBiH na putu ka evropskim integracijama

 Uloga Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) u procesu evropskih integracija, naročito u slučaju otvaranja pregovora BiH sa Evropskom unijom, od izuzetnog je značaja, a na tom putu CBBiH uveliko doprinosi realizacijom svojih aktivnosti, prije svega u oblasti platnih sistema i produciranja statističkih podataka, istaknuto je tokom susreta šefa Delegacije EU u BiH ambasadora Johanna Sattlera i guvernerke CBBiH Jasmine Selimović.

U razgovoru s guvernerkom Selimović tokom posjete ambasadora Sattlera Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, posebna pažnja je posvećena projektu uključivanja BiH u Jedinstveno područje plaćanja u eurima (SEPA), u koji su uključene zemlje zapadnog Balkana, i za koji CBBiH ima podršku EU.

Kako je proces pridruživanja SEPA području i uvezivanje sa platnim sistemima EU od suštinskog značaja za razvoj platnih sistema, te općenito za ekonomiju Bosne i Hercegovine, CBBiH kontinuirano provodi aktivnosti na pripremi i izgradnji potrebne infrastrukture i učestvuje u svim aktivnostima sa ostalim institucijama u Bosni i Hercegovini neophodnim za ostvarenje evropskog puta kada je riječ o pridruživanju SEPA-i.

Navedeno je i da je od izuzetnog značaja na putu BiH ka EU i zvanična statistika koju producira CBBiH. Redovnim objavljivanjem makroekonomskih procjena i brojnih statističkih podataka CBBiH nastoji doprinijeti boljoj informisanosti kako bh. javnosti i ekonomskih subjekata, tako i brojnih međunarodnih institucija i potencijalnih investitora u BiH.

Ambasador Sattler podržao je aktivnosti CBBiH i ukazao na važnost njene nezavisnosti i integriteta valutnog odbora za finansijski sektor, bh. ekonomiju i državu u cjelini, saopćeno je iz CBBiH.

federalna.ba/Fena

Centralna banka Bosne i Hercegovine Delegacija Evropske unije u BiH Johann Sattler Jasmina Selimović