Podijeljeni Kipar udružio snage u borbi protiv požara

Podijeljeni Kipar udružio snage u borbi protiv požara

Vatrogasnim avionima sa obje strane podijeljenog Kipra pridružili su se danas izraelski i britanski avioni u borbi protiv velikih požara, koji su uzrokovali evakuaciju sela.

Podstaknut snažnim vjetrom, požar se brzo proširio tokom noći nakon što je izbio ranije ove sedmice u oblasti Kantara u planinskom lancu Kirenija na sjevernom Kipru, javljaju mediji. Trenutno nema izvještaja o žrtvama.

Vlada Republike Kipar, koja kontroliše jug ostrva koji većinski govori grčki, saopćila je da je poslala tri aviona da se suoče sa šumskim požarom kao odgovor na poziv za pomoć strane kiparskih Turaka preko mirovnih snaga Ujedinjenih naroda, prenosi AFP.

- Požar još uvijek bjesni, a mi još nismo blizu gašenja - rekao je šef kiparskog odjela za šumarstvo Charalambos Alexandrou za državni radio.

Izrael je saopćio da šalje dva vatrogasna aviona i teretni avion sa vatrogasnom opremom "kako bi pomogli kiparskim vatrogascima da se izbore sa požarima koji bjesne na sjeveru ostrva".

Britanske vojne baze na Kipru saopćile su da također pomažu u gašenju požara slanjem dva helikoptera nakon što su dobili zahtjev sa sjevera.

federalna.ba/Fena

Kipar
koronavirus Kipar
0 09.01.2022 11:55
papa Franjo Lezbos Grčka Kipar
0 05.12.2021 11:09
Varoša Kipar Svijet
0 03.10.2021 23:01
Sirija naftna mrlja Kipar
0 01.09.2021 12:34