Podignuta optužnica za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Podignuta optužnica za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Kantonalno tužiteljstvo Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) Široki Brijeg podignulo je optužnicu 11. decembra protiv Joze Petrovića iz Ljubuškog, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a 13. decembra optužnicu je potvrdio kantonalni sud Široki Brijeg.

''Optužnicom se tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanih sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije R BiH, kao pripadnik vojne policije HVO-a, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima, koja zabranjuje da se prema ratnim zarobljenicima odnosno pripadnicima oružanih snaga koji su položili oružje nanose povrede života ili tjelesnog integriteta, kao i povreda osobnog dostojanstva, naročito uvrjedljivi i ponižavajući postupci, a što je i činio'', stoji u saopćenju Kantonalnog  tužiteljstva.

Navodi se kako je Jozo Petrović u vremenskom razdoblju od aprila1993. godine do sredine juna 1993. godine, u vojnom zatvoru u prostorijama bivšeg MUP-a u Ljubuškom, nečovječno postupao i nanosio povrede tjelesnog integriteta H.L. i M.Š., ratnim zarobljenicima pripadnicima Armije R BiH.

Tokom istrage prikupljena je obimna materijalna dokumentacija i saslušan je veći broj svjedoka, a osumnjičeni je ispitan putem međunarodne pravne pomoći. 

federalna.ba/Fena

Široki Brijeg optužnica ratni zločin protiv zarobljenika
Vasvija Vidović optužnica
0 18.04.2024 14:40
Ibrahim Hadžibajrić optužnica korupcija
0 17.04.2024 10:55
Tuzla City Široki Brijeg
0 12.04.2024 17:52
Široki Brijeg GOŠK
0 08.04.2024 17:44