Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog ratnog zločina u Briševu

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog ratnog zločina u Briševu

Tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Brajić Veljka, rođenog 1953. godine u mjestu Krkojevci, Sanski Most, državljanin  Bosne i Hercegovine; Taranjac Slobodana, rođenog 1956. godine u mjestu Ljubija, Prijedor, državljanin Bosne i Hercegovine, vodi se i drugi postupak po optužnici za ratne zločine; Kaurin Ranka, rođenog 1950. godine u Prijedoru, državljanin Bosne i Hercegovine; Đženopoljac Branka, rođenog 1941. godine, u mjestu Svodna, Bosanski Novi, državljanin  Bosne i Hercegovine te Topić Draška, rođenog 1970. godine u Prijedoru, državljanin Bosne i Hercegovine.

- Optuženi se terete da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općina Sanski Most i Prijedor, u svojstvu visokih zapovjednika VRS, Kriznog štaba Ljubija i pripadnika oružanih formacija, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata - navodi se.

Oni se terete da su, koncem jula 1992. godine, planirali i sudjelovali u oružanom topničkom i pješadijskom napadu na nebranjeno selo Briševo i okolna mjesta u blizini Prijedlora, nastanjeno uglavnom civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti. Tom prilikom je, u samo nekoliko sati, ubijena 61 žrtva među kojima najmlađi dječak od 16 godina, a najstarija žrtva imala je 81 godinu, kao i jedna malodobna žrtva bošnjačke nacionalnosti. Tri osobe su nestale i njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. Prilikom napada počinjena su silovanja i seksualna zlostavljanja nekoliko žrtava, a više desetina osoba uglavnom muškaraca, odvedeno je u nezakonito zatočenje u prijedorske logore, te je nekoliko žrtava preminulo tokom transporta, a u logoru Omarska ubijena su najmanje tri zatočenika dovezena iz Briševa.

Prilikom napada uništavani su i zapaljeni vjerski i civilni objekti. Preživjelo civilno stanovništvo iz naselja Briševo i drugih susjednih naselja protjerano je i prislino preseljeno s tog područja, njih oko 350 civila, te nakon napada na navedena mjesta tamo nije ostao živjeti niti jedan stanovnik hrvatske nacionalnosti. I danas tamo živi mali broj povratnika.

- Tijela većeg broja žrtava su pronađena, ekshumirana i identificirana uglavnom tokom 1997, 1998, i 2001. godine - naglašava se. 

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 143 svjedoka. Od toga pet svjedoka koji će svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite, dva vještaka, kao i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

- Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH - saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

federalna.ba/Fena

Tužilaštvo BiH ratni zločin Briševo Prijedor
Briševo Veljko Brajić Slobodan Taranjac Ranko Kaurin Branko Dženopoljac Draško Topić
0 11.04.2024 18:42
Tužilaštvo BiH pritvor organizirani kriminal
0 04.04.2024 11:28
hapšenje krijumčarenje ljudima Tužilaštvo BiH
0 25.03.2024 13:09