Podignuta optužnica protiv Afganistanaca za krijumčarenje migranata
(Izvor: Ilustracija)

Podignuta optužnica protiv Afganistanaca za krijumčarenje migranata

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Emala Amirija (2001.) iz Afganistana i Matiullaha Dawlatzaija (1998.) iz Pakistana, oba državljanina Afganistana koji se nalaze u pritvoru.

Optuženi se terete da su, djelujući u namjeri ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, kao članovi organizirane grupe s njima poznatim osobama iz Afganistana i Srbije omogućili da 17 migranata državljana Afganistana, Indije i Turske, među kojima su i maloljetne osobe nezakonito uđu iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Ilegalne migrante optuženi su za ugovorenu novčanu naknadu 4. novembra čamcima u tri grupe prokrijumčarili preko rijeke Drine na područje Bosne i Hercegovine, iako su znali da se radi o ilegalnim migrantima koji ne znaju plivati, ugrozili im život, zdravlje i sigurnost stavljajući ih u čamac u puno većem broju od dozvoljenog, te su u namjeri daljeg prevoza na njima poznatu lokaciju na teritoriji BiH u čemu ih je spriječila Granična policija BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

federalna.ba/Fena

Tužilaštvo BiH Afganistan pritvor hapšenje
Japan hapšenje mito sport Olimpijski komitet Olimpijske igre
0 17.08.2022 08:58
Bojan Roguljić Nedeljko Lubura Tužilaštvo BiH
0 16.08.2022 17:11