Počinje tromjesečna kampanja promocije cijepljenja u FBiH

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH započinje tromjesečnu kampanju promocije cijepljenja.

Kampanja je društveno odgovornog i nekomercijalnog karaktera, usmjerena na nekoliko ciljnih segmenata. Dio se odnosi na cijepljenje djece, njihovu redovitu imunizaciju i zaštitu mladih djevojaka protiv HPV virusa i nosi naziv "Za zdravlje od početka", dok je dio koji je usmjeren na cijepljenje starijih osoba kojima se sprečava rizik obolijevanja od težih oblika bolesti nazvan "Za zdravlje koje prati godine".

"Roditeljima mališana želimo ukazati na važnost redovne imunizacije djece, cijepljenja kao sigurne i učinkovite mjere kojom se mogu spriječiti bolesti, a cijepljenje nam pruža i dragocjenu zaštitu kroz život. Odgodom ili odbijanjem cijepljenja djeca se izlažu riziku obolijevanja od zaraznih bolesti. U programu redovite imunizacije dostupna su cjepiva koja štite od deset bolesti", naveo je direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić.

Iz Zavoda su upozorili i na kontinuirano povećanje broja dijagnosticiranih karcinoma grlića materice. Godišnje se prijavi više od 150 žena s invazivnim karcinomom, od čega ih 60 preživi bolest.

"Najčešći uzrok je infekcija HPV virusom koji je jedan od najrasprostranjenijih uzročnika spolno prenosivih bolesti. Zavod kampanjom želi osvijestiti i roditelje, i djecu da ne zatvaraju oči pred činjenicom da je zbog sve ranijeg stupanja u spolne odnose poražavajuća statistika stalnog povećanja zaraženih mladih djevojaka HPV-om", ističe Aida Ramić - Čatak iz Zavoda.

Zavod kampanjom nije izostavio ni najstariju populaciju koju se nastoji spriječiti od obolijevanja od težih bolesti.

"Stariji su slično kao i najmlađi osvjetljivi na zaraze. Ovome se može pridružiti i smanjen imunitet za bolesti na koje se tokom života stekao imunitet. Osobama starije dobi cijepljenje je životno važna i korisna preventivna zdravstvena mjera", kazao je Sanjin Musa.

Prije najave brojni predstavnici medija u zemlji dobili su pismo podrške kampanji promocije cijepljenja u Federaciji koju je pružaocima audiovizualnih medijskih usluga i usluga radija u Federaciji uputila Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine. Inače, kampanje su društveno odgovorne i nekomercijalnog karaktera, a osim Zavoda za javno zdravstvo sprovodi ih i Federalno ministarstvo zdravstva. Sve će započeti sutra i trajati do 30. juna ove godine.

federalna.ba/AA

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH cijepljenje
morbili vakcina vakcinacija cjepivo cijepljenje
0 28.01.2024 08:20
vakcina vakcinacija vakcine vakcinisanje cijepljenje cjepivo cjepiva
0 24.01.2024 19:28
Sanjin Musa morbile imunizacija vakcinacija cijepljenje
0 14.01.2024 21:42
zarazne bolesti cijepljenje vakcinacija vakcinacija djece
0 14.01.2024 18:09
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić
0 22.12.2023 09:41
vakcinacija vakcinisanje cijepljenje imunizacija
0 12.11.2023 08:00