Počinje suđenje Seppu Blatteru i Michelu Platiniju za prevaru i pronevjeru
(Izvor: EPA/ALESSANDRO CRINARI)

Počinje suđenje Seppu Blatteru i Michelu Platiniju za prevaru i pronevjeru

Bivši predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sepp Blatter rekao je da je optimista i da ima velike šanse za uspjeh na suđenju za prevaru, koje je danas počelo pred švicarskim sudom.

Blatter je nasmijan sa svojim advokatima stigao u Savezni krivični sud u Belinconi.

"Apsolutno, apsolutno, apsolutno", odgovorio je Blatter na pitanje novinara da li je uvjeren u svoje šanse u sudskom procesu.

"Osjećam se optimistično, kao i uvijek, sa prelijepim suncem. Ovo je prvi dan suđenja koje će trajati gotovo dvije sedmice. Bilo bi loše da nisam samouvjeren prvog dana suđenja. Samouvjeren sam", naveo je 86-godišnji Blatter.

Blatter je sjedio sam dok su se njegovi advokati obraćali tročlanom sudskom vijeću. On je na suđenju zajedno sa nekadašnjim predsjednikom Evropske fudbalske unije (UEFA) Michelom Platinijem, za koga se vjerovalo da će zamijeniti Blattera na čelu FIFA-e.

Legenda francuskog fudbala u sudnici sjedi jedan red iza Blattera sa svojim prevodiocem.

Blatter je u junu 2015. poslije 17 godina na čelu FIFA-e podnio ostavku zbog korupcionaškog skandala. Nekoliko mjeseci kasnije savezno tužilaštvo u Švicarskoj otkrilo je svoju istragu u vezi sa isplatom od dva miliona dolara koliko je Blatter isplatio Platiniju za konsultantske usluge 2011.

Blatter i Platini su negirali nepravilnosti i tvrde da su 1998. godine postigli usmeni dogovor o toj isplati. Ta odbrana je prvo propala pred Etičkim komitetom FIFA-e, koji ih je suspendovao iz fudbala, a kasnije i u odvojenim žalbama na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

"Da li je fudbal na mojoj strani? Fudbal sam ja. Ja sam 45 godina služio FIFA-i, međunarodnom fudbalu i to je moj život, moj profesionalni život. Sada moram da se branim, ali odbraniću se dobro sa advokatom i to je to, jer imam čistu savjest", naveo je Blatter.

Očekuje se da će suđenje trajati 11 dana, a sud će svakoga dana zasjedati samo do ručka zbog Blatterovog zdravlja. On je prije 18 meseci bio u komi poslije operacije srca.

Tročlano sudsko vijeće trebalo bi da izrekne presudu 8. jula. Blatteru i Platiniju prijete zatvorske kazne do pet godina, ali uslovne kazne su vjerovatnija opcija.

federalna.ba/Beta

Sepp Blatter Michel Platini suđenje
Brittney Griner suđenje Rusija
0 27.07.2022 15:55
Nikolas Cruz masovna pucnjava Florida suđenje
0 18.07.2022 09:14
Fadil Novalić i drugi suđenje
0 13.07.2022 13:56
Sepp Blatter Michel Platini FIFA presuda
0 08.07.2022 14:48