Počinje suđenje Dodiku, boračke organizacije iz RS stigle ispred Suda BiH
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Počinje suđenje Dodiku, boračke organizacije iz RS stigle ispred Suda BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine danas se održava glavni pretres u predmetu protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, javlja Anadolu.

Pred zgradom Suda BiH u Sarajevu okupili su se predstavnici boračkih organizacija RS-a i određeni broj Dodikovih simpatizera, koji je prije 13 sati ušao u zgradu Suda BiH.

Kako je ranije najavljeno, u toku suđenja Dodiku pred zgradom ove pravosudne institucije prisustvovaće delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, veterani i starješine Vojske RS-a.

Osim predstavnika boračkih organizacija pred Sudom BiH su i zvaničnici iz RS-a uključujući članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović kao i premijera RS-a Radovana Viškovića.

Optužnica koju je podiglo Tužilaštvo BiH, Dodika i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, tereti za nepoštivanje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR). Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola do pet godina zatvora.

federalna.ba/AA

Milorad Dodik Sud BiH podrška
Sud BiH Milorad Dodik Miloš Lukić
0 21.02.2024 08:34
Ujedinjene nacije podrška finansiranje humanitarne potrebe
0 20.02.2024 11:58
Milorad Dodik Dragan Čović
0 19.02.2024 21:07
Milorad Dodik Aleksandar Lukašenko Bjelorusija
0 19.02.2024 20:52
Milorad Dodik Aleksandar Lukašenko
0 19.02.2024 12:06