Počinje popis stanovništva na Kosovu, novčane kazne za one koji odbiju
(Izvor: Ilustracija/dukagjini)

Počinje popis stanovništva na Kosovu, novčane kazne za one koji odbiju

Na Kosovu danas počinje popis stanovništva, porodičnih ekonomija i stanova “ReKos2024” i trajaće do 17. maja ove godine.

Popis će se po prvi put obaviti i u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica na sjeveru Kosova. Za sada ne zna da li će kosovski Srbi učestvovati u popisu. Srbi koji žive u četiri opštine na sjeveru Kosova bojkotovali su posljednji popis održan 2011. godine, dok je odziv Srba južno od reke Ibar bio samo djelimičan.

Za potrebe ovogodišnjeg popisa angažovano je oko 3.5 hiljade popisivača, oko 900 supervizora i preko 40 trenera. Po prvi put će se upitnici popunjavati elektronskim putem, uz pomoć tablet računara.

Za sve građane koji odbiju da se popišu predviđene su novčane kazne od 30 do 2.000 eura.

Popisivači će obići svaku porodicu na Kosovu, čiji će punoljetni članovi pojedinačno svaki za sebe ili jedan u ime cijele porodice odgovarati na pitanja iz uputnika. Pitanja se odnose na lične podatke, etničku pripadnost, maternji jezik, vjeroispovest, stepen obrazovanja, ekonomski i radni status, za žene da li su rađale i da li su tokom života imale abortuse i drugo.

Po prvi put na popisu će biti i poseban upitnik sa pitanjima o ljudskim gubicima i ekonomskoj šteti tokom rata, kako bi građani mogli da prijave ubijene članove porodica, nestale, povrijeđene ili zatvarane, kao i ekonomsku štetu u periodu od 28. februara 1998. do 12. juna 1999. godine.

Iz Agencije za statistiku Kosova, koja organizuje popis, naglašavaju da su popisivači u obavezi da ako je potrebno tri puta obiđe svaku porodicu, a radiće se radnim danima i vikendom.

Popis stanovništva obuhvatiće i one građane koji žive na Kosovu, a nemaju kosovsko državljanstvo, isključujući pripadnike KEJFOR-a, EULEX-a i drugih diplomatskih misija.

Također, u popis stanovništva biće uključeno i stanovništvo koje živi van Kosova ili dijaspora, koje se na popisu može učestvovati online putem.

Preliminarni podaci popisa biće objavljeni krajem juna ili početkom jula ove godine, a konačni krajem godine.

Budžet za popis stanovništva iznosi oko 12,6 miliona eura. Glavni finansijer je Vlada Kosova, ali će biti i međunarodne pomoći.

Prema posljednjem popisu iz 2011. godine Kosovo je imalo gotovo 1.8 miliona stanovnika.

federalna.ba/Fena

Kosovo popis stanovništva kazne
Mreža Kosovo Srbija
0 21.05.2024 22:21
Kosovo policija poštanske štedionice SAD
0 21.05.2024 09:30
Kosovo Vijeće Evrope članstvo Odgovorite ljudima Odgođeno
0 17.05.2024 11:11