videoprilog Indire Karić (Dnevnik 2)

UNSA prije 10 godina imao 57.000, danas 27.000 studenata

Koliko je pandemija utjecala na naže živote, osobito u oblasti obrazovanja, pokazuje akademski kalendar Sarajevskog univerziteta. Zbog vanrednog septembarskog ispitnog roka, do prekjučer je bio produžen i upis brucoša. Indekse je dobilo njih 3.800, uključujući i preostala slobodna mjesta na 16 od 25 fakulteta. Za sve studente starijih godina nastava počinje sutra.

Uz neizvjesnost i dileme počinje akadmska godina za sve čiji roditelji izdvajaju velika sredstva za kiriju te očekivani studij po klasičnom modelu, a ne opet online. Iako je vakcinisano 76% nastavnika s mogućnošću imunizacije i za studente, još ima bolesnih. Stoga, epidemiološku sigurnost određuje broj studenata i prostorni kapacitet.

“Nama je u sali ograničenje pedeset. Na većini prvih godina daleko premašujemo tu brojku. Drugo, ako vi studente rasporedite s tim kapacitetima, onda ostajete van prostora za one grupe koje su manje”, navodi prof. dr. Dušanka Bošković, prorektorica za kvalitet na UNSA.

Zbog posljedica pandemije Studentski parlament je od Kantonalne vlade isposlovao pomalo medvjeđu uslugu prijenosa tri predmeta u narednu akademsku godinu. Ali tek počinje njihova borba za veća prava i bolji standard.

“Pokrenuto je niz inicijativa u samoj Skupštini KS-a i o izradi Zakona o izvrsnosti i, naravno, zapošljavanju studenata koji su ostvarili zlatne značke Univerziteta u Sarajevu proteklih godina”, kaže Faruk Dević, predsjednik Studentskog parlamenta UNSA.

Sve je mogao popraviti propali nacrt Zakona o visokom obrazovanju s transparentnim kriterijima zvanja, znanja, upravljanja. Kreirala ga je te, pod sumnjom u komercijalizaciju studija, oborila sama akademska zajednica.

“To vam je bila floskula koja je bila plasirana od strane onih koji su taj nacrt htjeli da blokiraju. Da bismo podigli kvalitetu visokog obrazovanja prije svega moramo da podignemo kvalitetu kadrova koji rade na Univerzitetu”, ističe dr. Damir Marjanović, profesor na UNSA.

Dok se čeka imenovanje nove ministrice, važno je znati da profesor nije samo prenositelj znanja, već onaj ko ga kreira. Zato se uz 260 studijskih programa prvog ciklusa priprema i dualni studij od četiri semestra.

“Dualni studij podrazumijeva kombinaciju učenja i podučavanja između Univerziteta i radne organizacije pri čemu student koji počinje svoj studij dobija i radno mjesto u radnoj organizaciji”, objašnjava prof. dr. Dženana Husremović, prorektorica za nastavu na UNSA.

Univerzitet koji je prije 10 godina imao 57.000, a danas 27.000 studenata, uglavnom zbog demografskog pada, migracija i nelojalne konkurencije privatnih fakulteta, treba veliko pospremanje - oslobođeno politike i dugogodišnje trakavice o suficitarnim i deficitarnim zanimanjima. Naprosto zato što nam uz IT sektor međunarodni identitet čuvaju i vrijednosti kulture, umjetnosti, jezika.

federalna.ba

UNSA
UNSA promocija
0 18.12.2021 13:16
kultura BiH UNSA Muzička akademija Univeziteta u Sarajevu koncertna sezona
0 10.11.2021 15:42
Sajam stipendija UNSA
0 19.10.2021 18:46
Rifat Škrijelj Univerzitet u Sarajevu UNSA Medicinski fakultet
0 12.10.2021 16:49