Početak suđenja za zločine u Visokom 17. januara u Sudu BiH
(Izvor: Fena/BIRN BiH)

Početak suđenja za zločine u Visokom 17. januara u Sudu BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 17. januara, najavljen je početak suđenja optuženima za zločine počinjene u Visokom.

Optužnica tereti Zijada Kadrića, Hajrudina Halilovića, Asima Hamzića, Amira Murtića, Miralema Čengića i Samira Selimovića za zločine nad srpskim civilima počinjene od maja do kraja 1992. godine u zatočeničkom objektu – logoru koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić” u Visokom. 

Ranije je iz Tužilaštva saopćeno da ih optužnica tereti za mučenja, pljačkanja, fizičko i psihičko zlostavljanje civila s područja Visokog, među kojima su bili žene, djeca i osobe starije životne dobi. Prema optužnici, bili su pripadnici Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Visoko, Oružanih snaga Armije BiH, Stanice javne bezbjednosti i Vojne policije.

Završna riječ odbrane Milomira Đuričića, kojem se skupa s Vukadinom Spasojevićem sudi za zločine na području Višegrada, planirana je za utorak, 16. januara.

Đuričić i Spasojević se terete za progon bošnjačkih civila – zatvaranjem, nanošenjem teških tjelesnih i psihičkih povreda, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima. Đuričić je optužen u svojstvu upravnika “Uzamnice”, a Spasojević u svojstvu razvodnika straže.

Tokom ove sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Goraždu, Rogatici, Nevesinju, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Doboju, Višegradu, Orašju, Konjicu, Travniku, Skender-Vakufu, Ilijašu, Sokocu, Bosanskom Novom, Zvorniku i Kotor-Varoši, javlja Detektor. 

federalna.ba/Fena

Visoko Ustavni sud BiH zločini
Ustavni sud BiH Alija Delimustafić
0 27.03.2024 12:00
Milorad Dodik Ustavni sud BiH
0 22.03.2024 16:26
Njemačka Oružane snage BiH Zukan Helez Tomas Fitchen Kasarna 'Tufo Buza' Visoko
0 13.03.2024 17:12