Počeo upis na nekim fakultetima Univerziteta u Bihaću

Počeo upis na nekim fakultetima Univerziteta u Bihaću

Otvoren je konkurs za upis studenata u novu akademsku 2021/22. godinu Univerziteta u Bihaću.

Univerzitet u Bihaću u posljedna dva mjeseca intenzivno radi na pripremi nove akademske godine. Vlada je odobrila upisne kvote, a prijem dokumenata za upis studenata na neki od fakulteta je počeo danas. Očekuje se da će se i  ove godine zbog potreba tržišta tražiti mjesto više na Tehničkom fakultetu.

U posljednih nekoliko godina broj studenata koji upisuju Univerzitet u Bihaću je u opadanju. Međutim, smatraće se uspjehom ako ove godine interes bude i približan prošlogodišnjem, kada su  studenti zbog pandemije bili primorani ostati u zemlji.

„Neki dan sam čitao podatak da je na našem kantonu u zadnjih pet godina broj srednjoškolaca za jednu trećinu smanjen, dakle to su ustvari potencijalni studenti, takva je situacija i na drugim Univerzitetima i u svim zemljama u Jugoistočnoj Evropi“, kaže Fadil Islamović, rektor Univerziteta u Bihaću.

Jedan od glavnih razloga za smanjene kvote na fakultetima su trend odlazaka, ali i pad nataliteta. Ipak, na evidenciji nezaposlenih u kantonu visokoobrazovanih osoba je čak 1.634.  Većinom ekonomista i pravnika. Najtraženije su tehničke struke.

„Kada su u pitanju neki od tehničkih smjerova su traženi zadnjih godina vezanih za informatiku, za programere, također i inžineri arhitekture i građevine, to su smjerovi koji su poprilično traženi“, pojašnjava Nedžad Veladžić, rukovodilac Odjeljenja za posredovanje pri zapošljevanju SZZ USK.

A svake godine upravo za upis na Tehnički fakultet vlada najveći interes. Upisne kvote se gotovo i popune u prvom roku. Studenti ovog fakulteta nerijetko posao nađu već na završnoj godini studija.

„ Smatram da pri završetku ovog fakulteta mogu stvoriti svoju budućnosti ovdje, također i vani, ma da ja želim ostati ovdje i izgraditi svoju budućnost“, kazala je Azra Kapić, studentica treće godine elektrotehnike – informatika.

„Razlog je isto taj što sa našom diplomom sigurno mogu bez problema naći posao u struci, tako da inžinjerska struka je postala posljednih godina ponovno izuzetno tražena, izuzetno interesantan fakultet, i svi oni koji se opredjele za naš fakutet sigurno neće pogriješiti“, rekao je Damir Hodžić, prodekan za nastavu Tehničkog fakulteta u Bihaću.

Na sva tri studijska ciklusa planiran je upis 713 studenata. Upisni rokovi trajat će neprekidno do septembra kako bi se omogućio upis studentima koji su se predomislili, ili možda nisu imali sreću da prođu na drugim odsjecima.

federalna.ba/Dalila Vojniković

Univerzitet u Bihaću upis
UNBI Bihać Univerzitet u Bihaću
0 20.12.2023 19:22
Bijeljina upis srednja škola zanat zanatlije
0 17.09.2023 07:55
UNSA upis Univerzitet u Sarajevu
0 13.09.2023 21:53
Univerzitet u Bihaću studentska praksa studenti
0 09.09.2023 19:01