Počeo rad na lutkarskoj predstavi 'Olovni vojnik' u Pozorištu mladih Sarajevo
(Izvor: Fena)

Počeo rad na lutkarskoj predstavi 'Olovni vojnik' u Pozorištu mladih Sarajevo

U Pozorištu mladih Sarajevo počeo je rad na novoj lutkarskoj predstavi "Olovni vojnik" u dramatizaciji i adaptaciji koju potpisuju Mario Drmać i Džejna Hodžić, a u režiji Maria Drmaća.

Scenografiju predstave radi Narda Nikšić, kreaciju lutaka Nađa Vasilevna, izradu lutaka i lutkarskih elemenata Nađa Vasilevna, Darko Kovačovski i Mirjana Čistopoljski, a muziku potpisuju Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.   

U predstavi igraju: Elma Ahmetović, Ajla Cabrera, Mirza Dervišić, Belma Lizde Kurt, Anita Memović Kajasa, Alma Merunka, Sanin Milavić i Dino Sarija. 

Direktor Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić rekao je da imaju više razloga da budu sretni na početku sezone.

 - Pozorište mladih Sarajevo očekuje šest gostovanja na važnim teatarskim festivalima: 40.Pozorišne/kazališne igre u Jajcu, Lutkarsko bijenale u Bugojnu, 8. Festival glumca u Konjicu, Festival BH Drame u Zenici, 22. Lutfest u Istočnom Sarajevu i Prvi festival lutkarske umjetnosti festival u Lutkarskom pozorištu Mostar. Povratak Pozorišta mladih na festivalsku scenu BiH je dobar pokazatelj da smo u protekloj sezoni kvalitetno postavili repertoarsku politiku. Dodatnu radost nam donosi rad na lutkarskoj predstavi "Olovni vojnik". Pored još jednog klasika za malu raju, radi se o projektu koji je ujedno i magistarski rad Maria Drmaća na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, tako da ćemo pored sjajnog glumca u našem ansamblu imati i profesionalnog reditelja lutkarstva - istakao je Fazlić. 

U sklopu implementacije projekta "Kultura pripada i meni" za predstavu se pripremaju uključeni titlovi i audiodeskripcija.

Premijera predstave planirana je u oktobru, na velikoj sceni Pozorišta mladih Sarajevo, saopćeno je iz tog pozorišta. 

federalna.ba/Fena

Pozorište mladih Olovni vojnik
Juventafest Pozorište mladih Pozorište mladih Sarajevo
0 12.09.2021 11:33