Počeo Prvi Kongres osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini
(Izvor: Fena/Unija OOSI BiH)

Počeo Prvi Kongres osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini

Kongres osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, koji se održava u Sarajevu, okupio je 160 učesnika, predstavnika organizacija, saveza, foruma žena, koalicija i aktivista kako bi razgovarali i rješavali važna pitanja koja utiču na živote osoba s invaliditetom.

Predsjednik skupštine Unije organizacija osoba s invaliditetom u BiH Branko Suzić kazao je da prvi kongres ima historijski značaj.

- Mnogo je važnih tema na ovome kongresu, jedna od njih je zapošljavanje, koje je od posebnog značaja za samostalnost i nezavisnost osoba s invaliditetom - rekao je Suzić, te dodao da se nada da će Unija postati nosilac aktivnosti u razgovorima između osoba s invaliditetom i vlasti.

Predsjednik Vijeća organizacija osoba s invaliditetom FBiH i predsjednik Saveza distrofičara FBiH Almir Šahmanija je naveo da se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću s preprekama - od kretanja, pa do onih sistemskih, tokom obrazovanja, prilikom traženja posla, a da ne govori, kako je rekao, o samostalnom životu uz podršku, koja gotovo ne postoji.

U tom smislu je regionalna koordinatorica MyRigtha za Evropu Binasa Goralija istakla da višestruku diskriminaciju doživljavaju žene, naročito one s intelektualnim invaliditetom.

- Rodna pitanja se prepliću sa invaliditetom te društveni stereotipi i očekivanja o rodu dodatno otežavaju položaj osoba s invaliditetom, a posebno žena. To su teme o kojima malo ko govori, a o kojima ćemo razgovarati na Kongresu – rekla je Goralija.

Kongres će potaknuti stvaranje šire platforme za diskusiju s ciljem postizanja saglasnosti svih učesnika o pitanjima od značaja za osobe s invaliditetom, te afirmirati pristup invalidnosti koji se zasniva na modelu ljudskih prava.

Organizatori Kongresa su Unija organizacija osoba s invaliditetom u BiH, MyRight u BiH i Caritas BiH, saopćili su organizatori skupa.

federalna.ba/Fena

kongres prvi osobe s invaliditetom zapošljavanje
maturska zabava osobe sa invaliditetom osobe s invaliditetom
0 12.02.2024 17:59
korupcija zapošljavanje Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 11.02.2024 09:55
Livno Put u život PUŽ osobe sa invaliditetom osobe s invaliditetom
0 09.02.2024 17:37