Barbarez: Vratiti kult bh. reprezentacije, rezultat neće biti u prvom plan

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se u srijedu na Ilidži, gdje će se pripremati za junske prijateljske utakmice s Engleskom i Italijom, javlja Anadolu.

Većina igrača na koje selektor bh. tima Sergej Barbarez računa za ovu reprezentativnu akciju već je stigla u bazu "A" tima, a među njima je i kapiten Edin Džeko.

Barbarez je uoči današnjeg treninga u Butmiru rekao da će u predstojećem periodu pokušati vratiti kult reprezentacije i vjeru, te puniti stadione kao prije.

"Naravno da igramo i za rezultat, ali nećemo ga toliko uzimati u obzir za ove dvije utakmice. Ali, naravno da idemo pokušati nešto učiniti", istakao je Barbarez.

Selektor je potvrdio da u mečevima protiv Engleske i Italije neće moći računati na Seada Kolašinca koji je povrijeđen u finalu Evropske lige između Atalante i Bayer Leverkusena.

Dodao je da će na okupljanje doći svi igrači i da su zdravi. Također je dodao da njegov stručni tim ima ideju koju će zostupati do kraja, ali da taktiku neće forsirati na početku, jer je u ekipi mnogo novih igrača.

"U ovom terminu, pogotovo što smo i mi novi, i dosta je novih igrača, nećemo forsirati s tim stvarima. Naravno da ćemo stvari pokušati posložiti i igračima će svakako biti objašnjeno šta i kako, ali nije to ništa novo što oni nisu imali u svojoj karijeri", pojasnio je Barbarez.

Kazao je da je cilj vratiti kult reprezentacije, te je izrazio nadu da će nacionalni tim u velikom broju podržati dijaspora.

"Ja sam to sam doživio i nadam se da će svi momci to doživjeti, koju mi podršku imamo kad igramo u gostima", kazao je Barbarez.

Golman Nikola Vasilj, koji igra za njemački FC St. Pauli s kojim je izborio plasman u Bundesligu, najavljen je da će biti “jedinica“ nakon što se oprostio Ibrahim Šehić.

"Godi mi i drago mi je. Pritisak je nešto s čim se moramo nositi tokom cijele karijere, ali je bitan izazov za mene i radujem mu se", rekao je Vasilj.

Nikola Katić, defanzivac Zuricha, imaće prilika debitovati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Kako je kazao, ovo je njegovo prvo okupljanje sa reprezentacijom BiH i svjestan je pesimistočnosti javnosti zbog ranijih rezultata državnog tima.

"Mi smo ti koji smo na prvoj liniji, koji moraju da krenu, da okrenu te stvari i da već protiv tih najjačih reprezentacija idu na pozitivan rezultat", rekao je Katić.

Reprezentativci BiH će u Butmiru trenirati i naredna tri dana, a u nedjelju lete za Newcastle gdje će dan kasnije odigrati prijateljsku utakmicu s Engleskom.

U utorak putujiu za Pisu, a 8. juna će u Empoliju igrati s aktuelnom evropskim prvakom Italijom.

federalna.ba/AA

Sergej Barbarez reprezentacija BiH
fudbal nogomet reprezentacija Sergej Barbarez
0 09.06.2024 22:44
Edin Džeko Sergej Barbarez reprezentacija
0 02.06.2024 21:08
Sergej Barbarez reprezentacija
0 29.05.2024 20:13