Počelo 11. izdanje Sportskih igara mladih

Počelo 11. izdanje Sportskih igara mladih

Plazma Sportske igre mladih, najveće besplatno amatersko takmičenje za djecu iz čitave Bosne i Hercegovine, zvanično je počelo svoje 11. izdanje.

Igre će u 2021. godini obići 45 bh. gradova te se družiti sa mališanima širom Bosne i Hercegovine dijeleći pozitivnu energiju i slaveći mnogobrojne pobjede.

Sva takmičenja se, kao i prethodne godine, održavaju uz pridržavanje svih epidemioloških mjera kao i uz dozvole svih nadležnih institucija. Posebno zadovoljstvo će biti učešće pobjednika iz BiH na međunarodnom finalu u Splitu, s obzirom da Igre u regiji ove godine slave 25 godina svog postojanja.

U prethodnih deset godina, Sportske igre mladih okupile su više od 360.000 dječaka i djevojčica iz čitave BiH, a 17.000 finalista je imalo priliku učestvovati na finalnom takmičenju u Sarajevu. 

Igre nastavljaju projekat "Fer igra za fer djetinjstvo" u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH te uz finansijsku podršku USAID-a. Igre su u sklopu ovog projekta organizovale online radionice pod nazivom "Zajedno kao jedan tim", gdje mališani imaju priliku upoznati svoje sportske idole i pitati ih sve što ih zanima iz njihovog sportskog života.

Gosti radionica su bili sportisti Marica Gajić, Mirsad Terzić, Marko Panić i Senjamin Burić, a mališane očekuje još mnogo iznenađenja. Specijalni partner Igara je Olimpijski komitet BiH koji kroz projekat promoviše sportska i olimpijska načela, ali i zdrav način života. 

Nakon  regionalnih takmičenja po gradovima, pobjednici će učestvovati na polufinalnim turnirima organizovanim po regijama, a najbolji će imati priliku pokazati svoje sportsko umijeće na velikom finalu u Sarajevu.

Igre ove godine posebnu pažnju posvećuju animiranju što većeg broja djevojčica da učestvuje u sportskim takmičenjima, a zajedno sa "UEFA foundation for children" organizuje nogometni turnir za djevojčice.

Podršku Igrama daju i eminentna imena iz sportskog i političkog života: Ivica Osim, Aleksander Čeferin, Predrag Mijatović, David Beckham, Jose Mourinho, Sven Goran Eriksson, Edin Džeko, Džanan Musa, Miralem Pjanić, Mirza Teletović, Vedad Ibišević, Benjamin Burić, Luka i Nikola Karabatić te mnogi drugi, a u 2021. godini SIM porodici pridružio se i Karl-Heinz Rummenigge.

Prijave za učešće na Plazma Sportskim igrama mladih su otvorene ali je broj, zbog sigurnosti učesnika, ograničen.

Sve dodatne informacije mogu se  pronaći na www.igremladih.ba. 

federalna.ba/Fena

Sportske igre mladih
Sportske igre mladih Srebrenica
0 18.06.2021 16:33
Sportske igre mladih Srebrenica
0 16.06.2021 15:42
Sportske igre mladih Radio Federacije BiH Federalni radio
0 18.05.2021 16:39
Srebrenica Sportske igre mladih
0 11.05.2021 17:36