Počeli sastanci u okviru dijaloga Beograd-Priština: Borell očekuje fleksibilnost lidera
(Izvor: AA)

Počeli sastanci u okviru dijaloga Beograd-Priština: Borell očekuje fleksibilnost lidera

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell održao je u četvrtak u Briselu sastanak s liderima Kosova i Srbije, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, javlja Anadolu Agency (AA).

Borrell se jutros odvojene sastao s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prije trilateralnog sastanak delegacija Srbije i Kosova sa predstavnicima Evropske unije.

Borrell je povodom sastanka s liderima Kosova i Srbije izjavio da su "nedavne tenzije na sjeveru Kosova još jednom pokazale da je vrijeme da se krene naprijed ka punoj normalizaciji".

"Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni kako bi našli zajednički jezik", napisao je Borrell na Twitteru,

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također se oglasio povodom sastanaka u Briselu.

"Početak razgovora o suštinskim problemima na Kosovu i Metohiji. Nadam se kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne verujem", napisao je Vučić na Twitteru.

Današnjim trilaterlanim sastankom posreduju šef diplomatije EU Josep Borrell i specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak, a runde sastanaka, kako je najavljeno održavaće se sve dok se ne postigne minimum dogovora.

Sastanak dolazi u trenutku pojačanih tenzija na sjeveru Kosova, zbog čega su očekivanja analitičara vrlo ograničena.

Lokalno srpsko stanovništvo kamionima i teškom mehanizacijom blokiralo je 31. jula na devet mjesta puteve koji vode ka graničnim prelazima ka Srbiji, Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova. Blokade su postavljene uoči početka primjene recipročnih mjera na srpske lične karte, te početka preregistracije ilegalnih srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS tablice (Republika Kosovo).

Nakon tenzija zbog postavljenih barikada i konsultacija sa međunarodnim partnerima, Vlada Kosova se obavezala da primjenu te dvije mjere odloži za 30 dana.

federalna.ba

Brisel sastanak Josep Borell Kosovo Srbija