Počele suspenzije južnokorejskih ljekara zbog štrajka
(Izvor: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN)

Počele suspenzije južnokorejskih ljekara zbog štrajka

Vlada Južne Koreje saopštila je danas da je počela da suspenduje licence za rad mladim ljekarima koji štrajkuju, kako bi ih kaznila zbog toga što su napustili bolnice u znak protesta oko reforme medicinske obuke. Vlada je identifikovala oko 7.800 mladih ljekara koji su prkosili nalogu za povratak na posao do 29. februara i obećala da će im od danas poslati obavještenja o suspenziji licence za rad.

"Čim budemo dobili potvrdu da su prekršili radni nalog, počećemo sa slanjem obavještenja o administrativnom postupku", izjavio je zamjenik ministra zdravlja Park Min-Su.

Prema njegovim riječima, vlada će reagovati u skladu sa zakonima kako bi spriječila da se ponove radnje koje ugrožavaju živote i zdravlje pacijenata. Obustava rada poremetila je rad bolnica i dovela do otkazivanja nekih hirurških intervencija.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, gotovo polovina planiranih operacija u nekim velikim bolnicama otkazana je od prošle sedmice.

Oko 10.000 mladih ljekara dalo je otkaz i prestalo da radi prije oko dvije sedmice, u znak protesta zbog povećanja upisa na medicinske fakultete od sljedeće godine, sa ciljem da se poboljša zdravstvena zaštita za stariju populaciju.

Štrajkači smatraju da će ova reforma štetiti kvalitetu obuke.

Uprkos upozorenju o suspenziji, većina štrajkača je nastavila obustavu rada. U ponedjeljak je oko 9.000 ljekara pripravnika i dalje bilo u štrajku. Prema južnokorejskom zakonu, ljekari ne mogu da štrajkuju, a vlada je zatražila od policije da istraži one koji su povezani sa organizacijom protesta i štrajka.

federalna.ba/Beta

Južna Koreja ljekari
štrajk ljekari stomatolozi
0 07.05.2024 18:51
Južna Koreja ubistvo mačke
0 23.04.2024 13:16
Južna Koreja ostavke
0 11.04.2024 09:36
Južna Koreja brakovi
0 19.03.2024 09:47