SDP, HDZ BiH i SDA o budućim ministrima u novoj kantonalnoj vladi
(Izvor: Fena/Emanuel Soča)

SDP, HDZ BiH i SDA o budućim ministrima u novoj kantonalnoj vladi

U Mostaru se održava sjednica Skupštine HNK, a u toku je pauza nakon koje se očekuje da će biti potvrđena nova kantonalna vlada.

Predsjednik KO SDP-a HNK Ismet Lulić kazao je novinarima kako nitko nije dobio vladu onakvu kakvu je želio, no najgora solucija bi bila da je ostala stara vlada, koja je i po njegovom, a i po mišljenju SDP-a, bila loša vlada. - Ne želimo da se više ikad ponovi ovakva vlada koju danas smjenjujemo i imenujemo novu - ocijenio je on.  

Dodao je kako je SDP maksimalno ozbiljno pristupio pregovorima oko formiranja nove vlade te da prvi put u povijesti HNK dobiva programsku vladu.

Po njegovim riječima, SDP će participirati s dva ministra – ministrom gospodarstva i ministrom turizma te sa zajedničkim ministrom sa SDA, a to je Goran Karanović.

Inače, SDP-ovi ministri trebali bi biti Zanin Vejzović koji će voditi Ministarstvo gospodarstva te Emil Balavac koji će biti na čelu Ministarstva turizma. Tomislav Martinović (HDZ BiH) posjedio je kako su sinoć potpisali sporazum o uspostavi parlamentarne većine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koju čini HDZ BiH, SDP i SDA.

Pored tog sporazuma o uspostavi parlamentarne većine potpisali su, kako kaže, i dokument o programskim smjernicama za rad nove parlamentarne većine u razdoblju do 2026. godine. -  Kao stranka zadovoljni smo što smo okončali ovaj proces, koji je dugo trajao. U konačnici imamo današnji sjednicu Skupštine na kojoj ćemo potvrditi novu vladu HNK – ustvrdio je Martinović.

- Što se tiče HDZ-a BiH poznato vam je da smo nominirali Mariju Buhač za premijerku HNK, Marija Marića za ministra unutarnjih poslova, Milenka Bevandu za ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi, zatim Ivu Bevandu za ministra prometa i veza, Marija Juricu za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Đuru Prkačina za ministra za pitanja branitelja – kazao je Martinović.

Po riječima, Irme Memidžan potpredsjednice KO SDA, usuglašene su i potpisane programske odrednice za formiranje vladajuće većine u HNK za mandatno razdoblje do 2026. godine, nakon čega je potpisan Sporazum oko uspostave skupštinske većine.  Sporazumom se predviđa i potvrđuje Vlada Kantona kao i vrh kompletnog rukovodstva Skupštine.

Pored predsjedavajućeg Skupštine, za kojeg SDA predlaže Đafera Alića, SDA je predložio četiri ministra, i to za Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta prof. dr. Adnana Velagića, za Ministarstvo financija mr. Adila Šutu, za Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave dr. znanosti Gorana Karanovića (zajedno s SDP-om) te za Ministarstvo građenja i prostornoga uređenja Bekira Isakovića.

- U narednom razdoblju očekuje nas ozbiljan rad u interesu svih građana te suradnja s nižim i višim razinama vlasti u cilju unapređenja kvalitete življenja na području HNK za što imamo sve preduvjete - rekla je Memidžan.

Vesna Saradžić izabrana je za potpredsjednicu Skupštine, Zora Dujmović za predsjednicu Kluba Srba, Slavko Bilić za predsjednika kluba Hrvata, a Ismet Lulić za predsjednika Kluba Bošnjaka.

federalna.ba/Fena

Skupština HNK potvrđivanje vlade