Počela sjednica državnog Predstavničkog doma, obiman prijedlog dnevnog reda
(Izvor: Fena)

Počela sjednica državnog Predstavničkog doma, obiman prijedlog dnevnog reda

Postavljanjem poslaničkih pitanja na koja članovi Vijeća ministara BiH odgovaraju odmah, usmeno, počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon toga uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda današnje sjednice, u čijem je prijedlogu više od 80 tačaka, među kojima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je predložilo 17 poslanika.  

Predložili su ga poslanici: Adil Osmanović, Halid Genjac, Alma Čolo, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić, Edita Đapo, Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija, Damir Arnaut, Predrag Kojović i Denis Zvizdić.

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da su osnovni principi na kojima on počiva jačanje integriteta izbornog procesa, povećanje transparentnosti, te osiguranje održavanja fer i poštenih izbora.

Razlozi za njegovo donošenje su unapređenje izbornog procesa u cjelini, te jačanje povjerenja građana u izborni proces.

S obzirom na to da Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije podržala principe predloženog zakona, poslanici se danas neće izjašnjavati o samom tekstu zakona, nego o izvještaju komisije.

Ukoliko Predstavnički dom ne prihvati negativan izvještaj Komisije, predloženi zakon će ponovno biti upućen nadležnoj komisiji na razmatranje i sačinjavanje novog izvještaja.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i zahtjev poslanika Nikole Lovrinovića da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u Bosni i Hercegovini.

Ovim zakonom regulira se upis podatka o pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH.

U obrazloženju predloženog rješenja navodi se da je "primjetno da se institut pripadnosti naroda ili pripadnosti nacionalnoj manjini zloupotrebljava i vrlo često stvara problem“.

Ovim zakonom bi to pitanje bilo regulirano i otklonila bi se mogućnost zlouporabe - navodi predlagač.

Predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, a kojim je definirano da će se "ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju državu Bosnu i Hercegovinu, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniti kaznom zatvora do jedne godine“. 

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije podržala principe predloženog zakona, pa će se tako poslanici izjašnjavati o izvještaju komisije.

Poslanici bi trebali razmatrati i zaključak sa sjednice Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Odluku o upućivanju zahtjeva za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini po ubrzanoj proceduri, čiji je predlagač Dom naroda državnog parlamenta.

Dom naroda je ranije usvojio ovu odluku i zadužio predsjedavajuće domova da uime PSBiH upute takvu inicijativu Evropskom parlamentu, Evropskom vijeću, Evropskoj komisiji i Vijeću Evropske unije.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović je tada kazao da, ako ovu odluku usvoji i Predstavnički dom, onda bi ona bila odluka Parlamentarne skupštine BiH.

U obimnom dnevnom redu, među 88 tačaka, su i izvještaji, informacije, poslaničke inicijative, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma i ugovora.  

Veliki broj tačaka predloženog dnevnog reda odnosi se na drugi krug glasanja o pojedinim zakonima i drugim materijalima o kojima su se poslanici izjašnjavali na ranije održanim sjednicama, ali zbog nepostojanja entitetske većine su upućene Kolegiju na usaglašavanje.  

Tako bi poslanici u drugom krugu, između ostalog, trebali glasati o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, koji je predložilo Predsjedništvo BiH, a prije toga i o amandmanima na predloženi budžet.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom BiH sjednica
najtopliji juni BiH
0 01.07.2022 14:40
BiH Češka košarka
0 01.07.2022 09:39
Rodoč kultura BiH brodovi
0 30.06.2022 21:21
Šefik Džaferović NATO BiH
0 30.06.2022 18:25
Hrvati BiH Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru Mostar
0 30.06.2022 16:25