Oslobođena prva grupa talaca
(Izvor: Screenshot)

Oslobođena prva grupa talaca

Prva grupa od 13 izraelskih talaca koje je oslobodio Hamas sada je prešla u Egipat, piše Times of Israel. Televizija Al-Aqsa povezana s Hamasom citirala je izvore unutar grupe koji su također potvrdili da je prva serija Izraelaca predata Crvenom križu. Tajlandski premijer Srettha Thavisin potvrdio je danas da je 12 državljana njegove države oslobođeno.

"Iz Odjeljenja bezbjednosti i Ministarstva vanjskih poslova potvrđeno je da je 12 tajlandskih talaca već oslobođeno. Službenici ambasade su na putu da ih pokupe za sat vremena. Trebalo bi da znaju njihova imena i detalje. Molimo ostanite sa nama", izjavio je tajlandski premijer Srettha Thavisin.

Bangkok je saopštio da je 16 njegovih državljanja oteo Hamas i odveo u pojas Gaze, piše Times of Israel.

Autobus Crvenog krsta stigao je u zatvor Ofer na Zapadnoj obali kako bi preuzeo 39 palestinskih zatvorenika koje Izrael treba da oslobodi u okviru dogovorene razmjene zarobljenika. Ne očekuje se da će američki građani biti u prvoj grupi talaca koje Hamas oslobađa danas. Jedan američki zvaničnik izjavio je za CNN da se nada da će među prvih 50 oslobođenih biti i Amerikanci.

Prvo oslobađanje talaca iz Gaze planirano je za danas za 15 sati (16 po lokalnom vremenu), kada se očekuje da će 13 žena i djece koje je Hamas kidnapovao i odveo u Gazu biti oslobođeno.

Predstavnici Crvenog krsta stigli su autobusom u zatvor Ofer na Zapadnoj obali kako bi preuzeli 39 palestinskih zatvorenika koje Izrael treba da oslobodi u okviru prve faze dogovora sa Hamasom o razmjeni zarobljenika.

Svi zatvorenici su dovedeni u Ofer uoči očekivanog puštanja na slobodu.

federalna.ba/Beta

razmjena zatvorenici Izrael Hamas
Lula da Silva Brazil Pojas Gaze Izrael Palestina genocid
0 24.02.2024 10:44
Pojas Gaze Gaza Palestina Izrael
0 24.02.2024 10:32
Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk  Izrael Gaza
0 23.02.2024 16:19