ICJ traži od Izraela informacije o uslovima u zonama evakuacije u Gazi

Dvodnevno ročište u Međunarodnom sudu pravde (ICJ) završeno je u petak zahtjevom suda od Izraela da pruži informacije o postojećim humanitarnim uslovima u određenim zonama evakuacije u Pojasu Gaze.

Drugi dan ročišta održan je u Hagu, a odbrana Izraela odgovorila je hitni zahtjev Južnoafričke Republike za dodatne privremene mjere protiv Izraela.

Izraelski predstavnik Gilad Noam rekao je da je obavještenje o saslušanju bilo veliko iznenađenje, dodajući da je, iako je Izrael tražio da se saslušanje odgodi za iduću sedmicu, to odbijeno.

Tvrdeći da je Izrael marljivo radio kako bi omogućio zaštitu civila, Noam je rekao da je Izrael pravo i obavezu da brani svoje građane.

Tamar Kaplan Tourgeman, glavna zamjenica pravnog savjetnika u izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova, tvrdi da Izrael nije zatvorio dva glavna prelaza u južnoj Gazi, granične prelaze Rafah i Kerem Shalom.

„Ovo je očigledna neistina“, rekla je Tourgeman, tvrdeći da Izrael dozvoljava i olakšava pružanje veće humanitarne pomoći.

Zatražila je od suda da odbije zahtjev Južnoafričke Republike za privremene mjere.

Dok je ona govorila, neko je u sudnici viknuo „lažljivica“, zbog čega je ročište na kratko prekinuto.

Prije zatvaranja rasprave, ICJ je postavio pitanje izraelskoj delegaciji o humanitarnoj situaciji u zonama evakuacije u opkoljenoj enklavi.

„Može li Izrael dati informacije o postojećim humanitarnim uslovima u određenim zonama evakuacije, posebno u al-Mawasi, i kako bi osigurao siguran prolaz do tih zona, kao i obezbjeđivanje skloništa, hrane, vode i druge humanitarne pomoći svim evakuisanim osobama koje su i koje se mogu očekivati ​​da stignu u ove zone?" pročitao je sudija Georg Nolte.

-Počela odbrana Izraela po hitnoj žalbi Južnoafričke Republike u ICJ-u-

Izraelska delegacija u petak je započela odbranu na dvodnevnom ročištu u Međunarodnom sudu pravde (ICJ) po hitnom zahtjevu Južnoafričke Republike za dodatnim mjerama.

Drugi dan novog ročišta u Hagu počeo je uvodnim riječima koje je iznio izraelski predstavnik Gilad Noam.

On je rekao da je obavještenje o saslušanju bilo veliko iznenađenje, dodajući da je, iako je Izrael tražio da se saslušanje odgodi za iduću sedmicu, to odbijeno.

Tvrdeći da je Izrael marljivo radio kako bi omogućio zaštitu civila, Noam je rekao da je Izrael pravo i obavezu da brani svoje građane.

Južnoafrička Republika je u četvrtak zatražila naredbu za okončanje izraelske ofanzive na Gazu od ICJ-a u okviru dodatnih privremenih mjera protiv Izraela.

Južnoafrička delegacija je ukazala na izraelsko namjerno kršenje obavezujućih naloga suda. Delegacija je rekla da su bili primorani da se vrate pred sud zbog "nastavka uništavanja palestinskog naroda".

Južnoafrička Republika prošlog petka podnijela je hitni zahtjev ICJ-u za dodatne mjere usred izraelskih napada na Gazu, posebno u gradu Rafah, gdje se sklonilo više od 1,4 miliona Palestinaca.

"Situacija do koje je došlo izraelskim napadom na Rafah, i ekstremni rizik koji predstavlja za humanitarne zalihe i osnovne usluge u Gazi, za opstanak palestinskog medicinskog sistema i za sam opstanak Palestinaca u Gazi, nije samo eskalacija situacije, već dovodi do novih činjenica koje nanose nepopravljivu štetu pravima palestinskog naroda u Gazi", navedeno je u zahtjevu Južnoafričke Republike.

Krajem 2023. godine Južnoafrička Republika je podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde, optužujući Izrael da nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Sud Ujedinjenih nacija (UN) u privremenoj presudi u januaru presudio je da su tvrdnje Južnoafričke Republike uvjerljive. Naložio je privremene mjere izraelskoj vladi da odustane od genocidnih djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Međutim, Izrael nije ispoštovao nijednu od ovih odluka.

federalna.ba/AA

Izrael odbrana ICJ