videoprilog Indire Karić (Federacija danas)

Počela manifestacija Dani Gazi Husrev-begovih hajrata

Iako je sredinom 15. vijeka Sarajevo utemeljio Isa-beg Ishaković, najznačajnijom ličnošću u historiji našeg glavnog grada, smatra se Gazi Husrev-beg. U spomen na čuvenog dobrotvora koji je iza sebe ostavio brojne zadužbine i tačno prije 500 godina imenovan upraviteljem Bosne, u Sarajevu je počela manifestacija Dani Gazi Husrev-begovih hajrata.

Za njegovog vakta Sarajevo su zvali cvijetom među gradovima. A kako i ne bi kada je odmah po imenovanju za bosanskog namjesnika 1521. Gazi Husrev-beg na tlu male bosanske kasabe započeo velike građevinske poduhvate te u dvije decenije svoje vladavine u šeheru utemeljio brojne zadužbine - humanitarnog, obrazovnog i vjerskog karaktera. Tako će Sarajevo, uz Istanbul, dobiti status najrelevantnijeg urbanog centra u evropskom dijelu osmanske imperije.

“On se školovao i družio sa prinčevima, na dvoru sultana, i ono što je naučio tamo on je prenosio ovdje i u našu državu, naš šeher”, kazao je dr. Mensur Malkić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

Među Gazi Husrev-begove poznate hajrate, poput Begove džamije, medrese i biblioteke, Sahat kule te bezistana, svakako treba spomenuti vodovod, prvo javno kupatilo, ali vjerske objekte drugih konfesija, čime je Sarajevo profilirao kao mjesto susretanja i komšiluka.

“Građani pravoslavne vjeroispovijesti su na vakufskoj zemlji pravili svoje kuće koje su u donjem dijelu imali poslovne prostore, a gore ih koristili kao stambene prostore”, objašnjava Mustafa Vatrenjak, mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa.

Prof. dr. Behija Zlatar, autorica knjige Gazi Husrev-beg, ističe kako možemo biti sretni i zadovoljni što smo imali takvog jednog bosanskog namjesnika kad pogledamo njegov kompleks zadužbina koje traju 500 godina.

Uz svečanu akademiju, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci predstavljena je i serija poštanskih markica s motivima najpoznatijih begovih zadužbina te otvorena izložba Aide Abadžić-Hodžić, posvećena arhitektonskim projekima Zlatka Ugljena. Spoj tradicije i i savremenosti suština je je manifestacije koja će trajati do 5. oktobra.

federalna.ba

Gazi Husrev-beg