Počela eksuhumacija u sarajevskom naselju Stup
(Izvor: Tužiteljstvo BiH)

Počela eksuhumacija u sarajevskom naselju Stup

Istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na lokaciji gdje koordinira rad ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka.

Navedeni posmrtni ostaci pronađeni su prilikom građevinskih radova u blizini tramvajske pruge, nakon čega su radovi obustavljeni, lokacija osigurana, te je Tužiteljstvo BiH zatražilo od Suda BiH izdavanje naredbe za ekshumaciju na navedenom lokalitetu.

Nakon što se posmrtni ostaci ekshumiraju, bit će upućeni u dalju sudsko-medicinsku obradu, radi utvrđivanja porijekla posmrtnih ostataka, te utvrđivanja identiteta putem DNK analize.

Na ekshumaciji je bio prisutan ljekar-patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH, potrebni radni i mehanizacija, kao i policijski djelatnici MUP-a KS koji su osiguravali lokaciju.

Uposlenici Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, gotovo svakodnevno sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

federalna.ba

ekshumacija Stup
Bosna i Hercegovina ekshumacija grobnice masovne grobnice
0 05.01.2022 14:11
ekshumacija Stup Sarajevo
0 24.11.2021 19:04
Emza Fazlić posmrtni ostaci ekshumacija Tužilaštvo BiH
0 24.11.2021 09:42