Po treći put dodijeljena novinarska nagrada ‘Nino Ćatić’ u pet kategorija

Organizator dodjele nagrade je Udruženje Biti novinar iz Tuzle, a novinarska nagrada “Nino Ćatić“ se dodjeljuje u pet kategorija i to radijski izvještaj, televizijski prilog, pisani tekst, fotografija i blog/vlog. Najbolje novinarske radove birao je žiri u sastavu: Almasa Hadžić, Marko Divković, Salih Brkić i Marinko Sekulić Kokeza. Tema ovogodišnjeg konkursa Srebrenica - evropska odgovornost i historija, posvećena je majkama.

Nagradu za najbolji blog/vlog dobila je Ivona Grgić za priču “San“.

Nagrada za najbolju fotografiju pripala je Denisu Zuberiju, fotoreporteru Agencije Anadolija, za fotografiju “Majka“ na čijem licu se može vidjeti sva bol koju nosi sa sobom zbog gubitka najmilijih u genocidu 1995. godine.

Nagradu za najbolji pisani tekst objavljen na web portalu i u novinama osvojio je Edin Skokić za tekst “Mevlidi Hukić ubijeni su suprug, tri sina, dva brata...“

Nagradu za najbolji televizijski prilog dobio je Mensud Zorlak, novinar Nove BH za priču “Ratko Mladić i Srebrenica“.

Nagradu za najbolji radijski izvještaj dobila je Meruna Uzunalić s Radija BIR za prilog “Imam“.

“Cilj dodjele ove nagrade u Srebrenici je ispunjen. Ujedinjeni su svi novinari. Takav cilj se postiže svakom vrstom podrške. Ona ne pripada nikome, a svačija je i zato hvala svima koji su prepoznali ovu ideju i stali uz inicijatore i organizatore. Na prvom mjestu je podrška porodice Ćatić, bez koje ovo ne bismo mogli raditi“, kažu Emina Hodžić i Dino Durmić, inicijatori dodjele novinarske nagrade “Nino Ćatić“.

Članica žirija Almasa Hadžić naglasila je da joj je posebno drago što je nagrada izašla izvan okvira BiH.

“Meni je drago da je nagrada izašla iz okvira Bosne i Hercegovine, da se piše o Srebrenici. Mislim da smo odabrali najbolje. Stalo mi je lično da ova nagrada živi. Nino je personifikacija molbe za pomoć, ali i odnosa svijeta da se Srebrenici dogodi ono što se dogodilo“, rekla je Hadžić.

U okviru ovogodišnje dodjele novinarske nagrade uručena su specijalna priznanja generalnom direktoru Federalne televizije Džemalu Šabiću, dugogodišnjoj bh. novinarki Admiri Bakić i radioamateru Dževadu Ramović (BIR TV).

Specijalno priznanje za doprinos u regiji za izvještavanje i prenošenje istine o genocidu dobio je Aleksandar Sekulović iz Crne Gore za tekst “Vrijeme smrti: 5.05“

Visoki pokrovitelj nagrade je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović. Generalni pokrovitelj je Federalno ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba na čelu s ministrom Edinom Ramićem. Dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić“ podržao je Grad Tuzla, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović, Vlada TK-a na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem, Općina Stari Grad Sarajevo, BH Pošta, Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, kao i Organizacioni odbor obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Saglasnost da novinarska nagrada nosi ime po Nihadu Nini Ćatiću dala je majka Hajra Ćatić prije smrti.

Podsjećamo, Nihad Nino Ćatić je bio srebrenički novinar koji je izvještavao iz Srebrenice tokom rata, a poslao je i posljednji izvještaj iz grada 10. jula 1995. godine u kojem je najavio zločine i genocid.

Nihad Nino Ćatić je pokušao da preko šuma dođe do slobodne teritorije. Nije uspio preživjeti, a njegovo tijelo nije pronađeno ni 27 godina od genocida u Srebrenici.

federalna.ba/AA

Nino Ćatić
novinarska nagrada Nino Ćatić
0 15.06.2023 13:37
Nino Ćatić Nermin Ćatić Hajra Ćatić
0 11.11.2022 13:50
nagrada Nihad Nino Ćatić Nino Ćatić
0 15.06.2022 13:34