Po skraćenom postupku usvojene izmjene zakona o plaćama policiji i državnim službenicima ZDK
(Izvor: Fena/Vehid Begunić)

Po skraćenom postupku usvojene izmjene zakona o plaćama policiji i državnim službenicima ZDK

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je po skraćenom postupku i glasovima svih prisutnih zastupnika prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta ZDK za 2024. godinu, Zakona o platama i naknadama u organima vlasti ZDK te Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika ZDK.

Premijer Nezir Pivić istakao je kako su izmjene i dopune ovih dokumenata bile nužne iz razloga što je došlo do povećanja plaća državnim službenicima, pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova te obrazovanju.

-Primjena tih sporazuma je od 1. januara ove godine i da bi svi uposlenici s kojima je postignut sporazum imali veću plaću-uvećanu od 1.1. 2024. godine, bilo je neophodno da se danas donesu ove neophodne izmjene. Radi se o povećanju osnovice državnim službenicima i pripadnicima MUP-a ZDK, dok kod obrazovanja imamo procentualno povećanje plaće. Ovo je jasna poruka da smo svi opredijeljeni podršci uvećanju primanja, odnosno poboljšanja materijalnog statusa svih uposlenika na području ZDK - kazao je premijer Pivić.  

Skupština ZDK danas je utvrdila, odnosno dala svoje pozitivno mišljenje na prednacrte zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine te zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom FBiH.

Bez rasprave su usvojeni i prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izboru stalnih radnih tijela 9. saziva Skupštine ZDK te Informacija o stanju u oblasti zapošljavanja na području tog kantona za 2023. godinu.

federalna.ba/Fena

Skupština ZDK ZDK