Duratović: O genocidu u Prijedoru ćemo govoriti bez obzira na presudu

Nakon deset godina suđenja, ovog utorka bit će izrečena konačna presuda Ratku Mladiću. Može li se očekivati proširenje odgovornosti za genocid u šest bh. općina ili ublažavanje kazne zbog izdvojenog mišljenja predsjedavajućeg Sudskog vijeća? Hoće li pravo i pravda biti zadovoljeni - bila je tema emisije Plenum.

Ćamil Duraković smatra da bi pravda, u slučaju potvrđivanja prvostepene presude, djelimično mogla biti zadovoljena, jer će najodgovornija osoba za provođenje genocida, kao glavnokomandujući vojske, doživotno ostati iza rešetaka.

- Međutim, nas posljedice tih presuda ne dotiču, s obzirom na to da je niz presuda doneseno koje nisu niti pokušane da se provedu na terenu. Mi smo imuni na te silne presude, taj navijački naboj koji će vladati sutra u Bosni i Hercegovini prosto je prešao u dosadu. Ono što bi nas iznenadilo u pozitivnom smislu, satisfakcija nama kao Srebreničanima koju očekujemo je presuda za genocid u drugim općinama - istakao je Duraković.

Prijedorčanin Mirsad Duratović kaže da su davno izgubili nadu u pravdu bez obzira na ishod sutrašnje presude.

- Mi Prijedorčani nećemo prestati govoriti o genocidu u Prijedoru dok ne dođe neko i argumentima me ubijedi da ono što se desilo u Prijedoru, u mom selu, mojoj porodici, ubistvo tri generacije moje porodice, od maloljetnog brata, preko oca, stričeva, strini, maloljetnih rođaka, do djeda i bake, odnosno dida i nane, do ubistva 47 članova moje porodice, uništavanje nadgrobnih spomenika, paljenje sela, progon mene i majke nije genocid i nije namjera genocida. Niko nam ne može uskratiti nikakvim mjerama ni pritiscima da govorimo da se u Prijedoru desio genocid i to ćemo prenositi na svoja pokoljenja i sve generacije Prijedorčana koje dolaze. Ako drugi imaju pravo da govore da se nad njima desio genocid bez pravosnažnih sudskih presuda, zašto mi to onda nemamo pravo? Imamo, i za nas se desio genocid u Prijedoru i to ćemo govoriti bez obzira na ishod sutrašnje presude - poručio je Duratović.

Cijelu emisiju Plenum pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Mirsad Duratović Ćamil Duraković Plenum Ratko Mladić Prijedor genocid Srebrenica
Viši sud u Beogradu Prijedor ratni zločini
0 12.07.2024 19:52
Srebrenica Memorijalni centar Srebrenica - Potočari genocid u Srebrenici
0 12.07.2024 17:55
Aleksandar Vučić Bošnjaci Srebrenica
0 12.07.2024 13:45
genocid izvještavanje Srbija Republika Srpska
0 12.07.2024 12:04
Halil Lagumdžija Dnevnik D negiranje genocida genocid Zakon o zabrani negiranja genocida
0 11.07.2024 21:51