Plenković: Vjerujem da je Schmidt zadnja brana prije izbora u listopadu
(Izvor: AA)

Plenković: Vjerujem da je Schmidt zadnja brana prije izbora u listopadu

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na nedavna događnja u Bosni I Hercegovini vezana uz izmjene izbornog zakona od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u svom uvodnom obraćanju komentirao je izmjene Izbornog zakona u BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta s ciljem očuvanja integriteta izbornog procesa.

"Mi smo očekivali, s obzirom na najave, da će taj paket biti puno širi, da će ispraviti pogrešne odluke svojih prethodnika koje su još prije dvadesetak godina išle nauštrb prava Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda i koji bi trebao svojim odlukama vratiti punu ravnopravnost, osobito kada je riječ o odnosima između Hrvata i Bošnjaka u predstavničkim tijelima na razini Federacije Bosne i Hercegovine. S obzirom na njegovu najavu da će kroz nekoliko tjedana ponovno staviti na stol mogućnost intervencije u izmjene Ustava Federacije i Izbornog zakona, mi vjerujemo da će on biti kao svojevrsna zadnja brana prije ovih izbora koji su najavljeni za 2. listopada", izjavio je Plenković.

Plenković je izrazio nadu kako će se najavljenom izmjenom visoki predstavnik Schmidt "popraviti ono što se ranije pokvarilo i ono šo se propustilo dogovoriti između predstavnika političkih stranaka u BiH u protekle dvije i pol godine".

"Osuđujemo ove napade, brutalne napade koje je on (Christian Schmidt, op.a.) doživio pa i prijetnje na ovim demonstracijama koje su se dogodile u Sarajevu. Te demonstracije su itekako bile politički orkestrirane, bilo je tamo teških riječi i prema Hrvatima u BiH, što je za nas neprihvatljivo i izuzetno je loše za suživot Hrvata i Bošnjaka u BiH i na području Federacije", kazao je hrvatski premijer.

Pozvao je sve, a naročito političke predstavnike u BiH, da se suzdrže od takvih izjava, ocijenivši kako one neće doprinijeti u izgradnji povjerenja, već da će naprotiv udaljiti narode koji žive u BiH.

Hrvatski premijer je s članovima Vlade RH proteklih dana posjetio susjednu Bosnu i Hercegovinu gdje je razgovarao s tamošnjim Hrvatima u Čitluku, Čapljini, Mostaru, Stocu i Ravnom te s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

federalna.ba/AA
Andrej Plenković komentar izmjene Izbornog zakona
Andrej Plenković Zoran Milanović Hrvatska Christian Schmidt
0 29.09.2022 21:34
Andrej Plenković Izborni zakon
0 28.09.2022 22:08
Andrej Plenković Christian Schmidt Bonske ovlasti OHR
0 24.09.2022 12:26
Denis Zvizdić Andrej Plenković Gordan Jandroković
0 15.09.2022 19:05
OHR PIC izmjene Izbornog zakona
0 01.09.2022 11:11