Plenković u EP-u govorio o BiH, replicirao mu slovenski zastupnik

U Briselu se održava dvodnevna plenarna sjednica Europskoga parlamenta, na kojoj će zastupnici razmotriti i kandidature Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Uniji. Zastupnicima se, među ostalim, obratio i hrvatski premijer Andrej Plenković i uoči sastanka Europskog vijeća podržao Ukrajinu u stjecanju statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Neizbježno, govorio je i o Bosni i Hercegovini, navodeći kako je Hrvatska svim srcem podupire u europskoj budućnosti. Te da se ne smije dozvoliti da bude posljednji vagon u vlaku Zapadnog Balkana prema Uniji, jer bi to bila povijesna nepravda.

Naravno, govorio je i o promjeni izbornog zakona. Na dio Plenkovićeva izlaganja o Bosni i Hercegovini replicirao je zastupnik Klemen Grošelj iz Slovenije.

“Ne smijemo zaboraviti odnose između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tu postoji problem nacionalizma. Postoje nacionalisti koji žele zatvoriti vrata članstvu u Uniji za Bosnu i Hercegovinu. Zar to nije prilično paradoksalno. Možemo li to riješiti, ako dozvolimo Bosni i Hercegovini jasan put ka punopravnom članstvu u Uniji. To je svakako u interesu i Unije, ali i Bosne i Hercegovine i hrvatskog naroda”, rekao je Grošelj.

“Kada je u pitanju vaš komentar o nacionalističkoj politici, imajte u vidu da je Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za članstvo u Uniji u februaru 2016. godine, kada je Dragan Čović, lider, u vašim očima možda, nacionalističke stranke, HDZ BiH, naše sestrinske stranke, bio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Mi smo bili prvi koji smo podržali članstvo Bosne i Hercegovine u Uniji. Nastavit ćemo to raditi, kao i širiti znanje i razumijevanje zemlje koja je zasnovana na konceptu jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda, koji bi trebali jednaki”, poručio je Plenković.

federalna.ba

Andrej Plenković Klemen Grošelj Evropski parlament