Plenković u EP-u govorio o BiH, replicirao mu slovenski zastupnik

U Briselu se održava dvodnevna plenarna sjednica Europskoga parlamenta, na kojoj će zastupnici razmotriti i kandidature Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Uniji. Zastupnicima se, među ostalim, obratio i hrvatski premijer Andrej Plenković i uoči sastanka Europskog vijeća podržao Ukrajinu u stjecanju statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Neizbježno, govorio je i o Bosni i Hercegovini, navodeći kako je Hrvatska svim srcem podupire u europskoj budućnosti. Te da se ne smije dozvoliti da bude posljednji vagon u vlaku Zapadnog Balkana prema Uniji, jer bi to bila povijesna nepravda.

Naravno, govorio je i o promjeni izbornog zakona. Na dio Plenkovićeva izlaganja o Bosni i Hercegovini replicirao je zastupnik Klemen Grošelj iz Slovenije.

“Ne smijemo zaboraviti odnose između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tu postoji problem nacionalizma. Postoje nacionalisti koji žele zatvoriti vrata članstvu u Uniji za Bosnu i Hercegovinu. Zar to nije prilično paradoksalno. Možemo li to riješiti, ako dozvolimo Bosni i Hercegovini jasan put ka punopravnom članstvu u Uniji. To je svakako u interesu i Unije, ali i Bosne i Hercegovine i hrvatskog naroda”, rekao je Grošelj.

“Kada je u pitanju vaš komentar o nacionalističkoj politici, imajte u vidu da je Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za članstvo u Uniji u februaru 2016. godine, kada je Dragan Čović, lider, u vašim očima možda, nacionalističke stranke, HDZ BiH, naše sestrinske stranke, bio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Mi smo bili prvi koji smo podržali članstvo Bosne i Hercegovine u Uniji. Nastavit ćemo to raditi, kao i širiti znanje i razumijevanje zemlje koja je zasnovana na konceptu jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda, koji bi trebali jednaki”, poručio je Plenković.

federalna.ba

Andrej Plenković Klemen Grošelj Evropski parlament
Izborni zakon BiH Hrvatska Andrej Plenković Knin Zoran Milanović
0 05.08.2022 20:57
Andrej Plenković komentar izmjene Izbornog zakona
0 28.07.2022 14:16
Andrej Plenković Christian Schmidt
0 28.07.2022 08:41