Plenković: Tražio sam da se otkriju nezakonita postupanja prema migrantima
(Izvor: Davorin Višnjić /PIXSELL)

Plenković: Tražio sam da se otkriju nezakonita postupanja prema migrantima

Na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme, na potres koji je sinoć pogodio južni dio Hrvatske, na koronakrizu, ali i na rezultate sastanka u Sloveniji s čelnicima regije i Europske unije.

Premijer Andrej Plenković se najprije osvrnuo na potres koji je sinoć oko 22 sata pogodio Splitsko-dalmatinsku županiju s epicentrom u blizini Trilja, prema granici s BiH, u planini Kamešnici.

"Prema informacijama koje imamo to je bio potres 4,6 po Richteru, međutim pojavile su se tek manje štete pa možemo reći da smo u okolnostima ovih potresa u posljednje skoro dvije godine dobro prošli", kazao je Plenković.

Podsjetio je kako je u Hrvatskoj do sada utrošeno gotovo 3,5 milijuna doza cjepiva, čime je cijepljeno 1,84 milijuna stanovnika s jednom dozom, što je 54,5 posto odraslog stanovništva, a s dvije doze cijepljeno je 51,1 posto odraslih.

Hrvatska je do sada donirala 710.000 doza cjepiva, a donacije cjepiva zemljama koje nemaju dovoljno doza će se nastaviti, najavio je premijer.

"Od 8.875 novih slučajeva zaraženih koronavirusom u proteklom tjednu, čak 6.977 ili 78,6 posto zaraženih nije bilo cijepljeno. Cijelo vrijeme je taj omjer 1:4", istaknuo je premijer.

Održani sastanak na vrhu država i Vlada EU s državama regije jugoistoka Europe i zapadnog Balkana ocijenio je pozitivnim za proces proširenja. Ponovio je kako je za Hrvatsku posebno značajan europski put BiH te izmjena izbornog zakona prije predstojećih izbora u toj državi s ciljem bolje zastupljenosti predstavnika Hrvata.

O razgovoru na tom sastanku sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem izjavio je:

"Zatražio sam da se dokumentiranu situaciju o udžbenicima gdje se praktički negira postojanje hrvatskoga jezika riješi i da se takva praksa ne pojavljuje. To ne pridonosi ni dobrosusjedskim odnosima, međusobnom uvažavanju i poštovanju. To je na štetu hrvatske manjine koja živi u Srbiji, ali i na obrazovni ciklus svih mladih u Srbiji koji na taj način stječu dojam kao da je hrvatski jezik podvarijanta nekog drugog jezika, što nije istina".

Plenković je dodao kako je zatražena verifikacija podataka o nestalim osobama koje traže obitelji nestalih iz Domovinskog rata.

Komentirao je snimke koje su se pojavile u medijima oko navodnog nezakonitog postupanja hrvatske policije s migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom te poručio kako je i osobno tražio da se otkriju sva moguća nezakonita postupanja.

"Očekujem da Ravnateljstvo policije i sve nadležne službe poduzmu sve kako bi nam podnijeli izvješće što se zaista događa", izjavio je.

Dodao je kako je dužnost Hrvatske sprečavati nezakonite migracije te kako je Europa kao kontinent postala destinacija migracijskih kretanja, "nerijetko orkestriranih, nezakonitih migracija koje vode i organiziraju krijumčari na nesreću ljudi koji su iz različitih razloga napustili svoje domove".

federalna.ba/AA

Andrej Plenković Hrvatska policija
žrtve koronavirus Covid19 pandemija virus Hrvatska oboljeli novozaraženi zaraženi
0 17.10.2021 13:38
Hrvatska heroin BiH
0 15.10.2021 21:59
Tešanj policija hapšenje narkotici
0 15.10.2021 15:37