Plenković pozdravio Schmidtove izmjene izbornog zakona BiH

Plenković pozdravio Schmidtove izmjene izbornog zakona BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je u nedjelju navečer odluku visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta kojom je promijenjen Izborni zakon BiH, istaknuvši da je time osiguran "politički opstanak" bosanskohercegovačkih Hrvata.

"Pozdravljamo intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon. U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama. Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i legitimnu zastupljenost u Domu naroda i Vladi Federacije BiH", napisao je na Twitteru hrvatski premijer.

"Poslije izbora potrebno je da politički akteri u BiH nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu BiH. I danas ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose njenih konstitutivnih naroda", dodao je Plenković.

Plenković je objavio na Twitteru i kako je razgovarao s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem te da mu je čestitao na izbornim rezultatima.

"HDZ BiH i kandidati HNS-a BiH, kao i Borjana Krišto dobili su uvjerljivu podršku hrvatskih birača u BiH", napisao je Plenković.

federalna.ba/Fena

Andrej Plenković
Karl Nehammer Andrej Plenković Austrija Hrvatska
0 23.11.2022 17:13
Andrej Plenković Hrvatska Vukovar
0 18.11.2022 11:36
Andrej Plenković Dragan Čović HDZ BIH HDZ Hrvatske
0 04.11.2022 17:38