Plenković: Orbanova 'praksa' u europskim institucijama politička kampanja

Plenković: Orbanova 'praksa' u europskim institucijama politička kampanja

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je rekao da to što mađarski kolega Viktor Orban iznuđuje da se europski čelnici trude dobiti njegov pristanak za važne odluke "loša praksa" i da se radi o političkoj kampanji za domaću upotrebu.

"Smatram da je ta praksa koju je on uveo u zadnje vrijeme da se mi svi jako puno trudimo oko toga hoće li on na nešto pristati ili ne, loša", kazao je Plenković, dodavši da to radi za glasove kod kuće.

"Što on više 'pruža otpora' prema tim nekim imaginarnim europskim institucijama i političarima, to je on veći heroj doma i onda dobije više glasova", rekao je Plenković novinarima u Rijeci.

"Dakle, to je model koji on primjenjuje već godinama. Ako to ne razumijemo, ne možemo shvatiti zašto ovo radi", dodao je.

Čelnici svih 27 država članica Europske unije postigli su u četvrtak na izvanrednom samitu dogovor o reviziji višegodišnjeg proračuna, čemu se Orban dosad protivio zbog paketa pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura.

Izvanredan samit sazvan samo zato da se pokuša pridobiti suglasnost Mađarske. Na redovnom samitu sredinom prosinca 26 članica postiglo dogovor o pomoći Ukrajini i jedino je je Mađarska bila protiv.

"Ostala je u zraku ta odluka o reviziji sedmogodišnjeg proračuna ... Ta se odluka donosi jednoglasno. Mi smo imali dva scenarija, prvi je bio da se njega privoli da da svoju suglasnost, što je on i učinio", kazao je Plenković, pojasnivši da su najveću ulogu pritom imale zemlje koje najviše uplaćuju u europski proračun, Njemačka, Francuska i Italija.

"Izgubili smo šest tjedana, ali nismo izgubili ništa u smislu dinamike potpore Ukrajini i to je dobro. U tome što je on procijenio da isto ono što nije prihvatio u prosincu sad prihvati s jednom polurečenicom, da pričamo svake godine o tome kako trošimo novac koji dajemo Ukrajini, ne vidim neku epohalnu pobjedu", dodao je Plenković.

federalna.ba/Fena

Andrej Plenković Viktor Orbán
Andrej Plenković izbori Hrvatska
0 18.04.2024 12:58
Milorad Dodik Viktor Orbán
0 05.04.2024 12:19
Viktor Orbán Banja Luka Banjaluka Peter Szijjarto Mađarska
0 04.04.2024 23:06